Нужна е система за ранно сигнализиране в социалната сфера

Общественият сектор в момента е по-привликателен от частния. Това се дължи на факта, че в бюджетната сфера имаш сигурност - получаваш си заплатата редовно и навреме, плащат ти се осигуровки, изтъква Иван Нейков

Нужна е система за ранно сигнализиране в социалната сфера | StandartNews.com

Броят на регистрираните безработни намалява. Това може да се дължи на икономическата миграция, но може да се окаже, че тези хора отиват в сивата икономика. Проблемът е, че нямаме система за ранно сигнализиране.

Това каза пред камерата на БТВ бившият социален министър Иван Нейков.

"Общественият сектор в момента е по-привликателен от частния. Това се дължи на факта, че в бюджетната сфера имаш сигурност - получаваш си заплатата редовно и навреме, плащат ти се осигуровки. Всичко това води до намаляване на конкурентноспособността на частния сектор. Увеличението на работещите в обществената сфера не води и до производството на продукт. За съжаление и в бюджетния, и в частния сектор нямаме инструменти, с които да се коригира заплащането на хората на база на тяхната квалификация. Тези инструменти трябва да се въведат задължително, за да знае един човек, че ако инвестира в себе си, ще получава по-голяма заплата", категоричен беше Нейков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай