Медведев и бг наивниците

Размразихме отношенията с Москва, но големите сделки са още далеч

Медведев и бг наивниците | StandartNews.com
  • Размразихме отношенията с Москва, но големите сделки са още далеч  
  • Нямаше нито енергийна кошница, нито битка за Балканите. След опознавателния тур се чака тежката дума на Путин

Сътрудничество в цифровата икономика, информационните технологии и космическите изследвания са основните теми в двудневната визита на Дмитрий Медведев. Не се стряскайте. Не става дума за България, а за Люксембург, където руският премиер кацна часове след посещението си в София. А ден по-късно укрепи двустранните отношения с Великото херцогство с няколко споразумения. Те ще увеличат и без това завидните инвестициите на Люксембург в Русия. Само за миналата година сумата им надхвърли 51 милиарда долара.
В България резултатите от руската визита са далеч по-скромни. Две спогодби, които можеха да се подпишат и дистанционно,

туристически форум, пълен с интересни хрумвания

и внушителна руска правителствена делегация, която обикаляше институциите.
Няма съмнение, Медведев разочарова политическите наивници у нас. И тези, които очакваха Русия да дойде с пълна енергийна кошница. И онези, които смятаха, че Москва ще разпали геополическата битка за Балканите.
Кремъл нито показа еуфория за газова сделка, нито упрек към американската - за F16. Е, запомни се фразата на Медведев, че освен изстребители, ни трябва тръба и атомна централа. Завъртя се и шегата, че чакаме  Балкански хъб, а ще получим Балканска АЕЦ.
Но дотук свърши геополиката. Никой не припомни, че визитата съвпадна с годишнината от случката в Солзбъри. Никой не попита защо Путин точно сега подписва указа за ракетите.
Медведев беше готов с отговорите, но не искаше да прозвучат от София. Затова и докато  обещаваше повече руски туристи, които да отдъхват в собствените си имоти по  Черноморието ни, Кремъл публикува интервюто му пред Люксембурският всекидневник Ворт. В него руският премиер прави анализ на заплахите от ядрените ракети в Европа и обяснява защо Путин е трябвало подпише това рисково решение.
Няма защо да се учудваме. Неутралитетът на мини-държавата Люксембург придава друга тежест на изказването му. И тук всичко е ясно.
Останаха да висят обаче

куп икономически въпроси от визитата

в България.
Наивно е да се смята, че дългогодишният шеф на Газпром Алексей Милер си е направил труда да дойде в България, само за да съобщи на руските медии, че не иска хъб Балкан. Или че министърът на икономическото развитие Максим Орешкин е кацнал в София, само за да донесе новината на туристическия ни бизнес, че руснаците предпочитат Сочи и Тунис заради по-ниските цени.
Внушителният икономически екип на Медведев у нас подсказва, че зимата  на недоволството е отминала и пролетта носи размразяване на икономическите ни отношения с Москва. Нека си спомним ситуацията само преди 9 месеца. Тогава Путин приключи набързо срещата си с Радев с думите: Чакам за конкретен разговор Борисов, а седмица по-късно прие с ледена усмивка българския министър-пресдседател, за да му припомни, че отдавна не е големия брат, който забравя белите на по-малкия.
Сега Медведев е в ролята на миротворец. с тревога отчита, че натрупаната обида е стагнирала търговията и дори говори за “атмосфера на сърцата”. Пуска лафове, прави хрумки. Но,за съжаление, те не могат да скрият липсата на конкретни договорки. Както и усещането, че до евентуалния разцвет на отношенията ни делят още сезони. А сегашната визита е като просто опознавателен тур, в който се оглеждат обектите, събират се предложенията  и се прави оценка. Естествено, последната дума ще е на Путин - каква ще окончателната БГ оферта и кога ще я направи.
А дотогава Москва ще следи с любопитство какви ги вършат политиците в България. Медведев вече осигури достатъчно храна, за да подсили политическите апетити преди изборите.
Екзотичното му предложение

да вържем лева с китайския юан

със сигурност ще се включи като опорна точка в предизборната кампания на   "Демократична България". Тезата за руската заплаха, която ще ни откъсне от Европа и ще ни пришие към Евразия, има за цел да обедини русофобския електорат.
Корнелия Нинова вече си приватизира въпросите на Медведев към Борисов -  имаме ли гаранция от ЕС за тръбата и кога ще дойдат тя? И ще ги задава поне до изборите в опит да спечели всички русофили.
Цветан Цветанов също ще се възползва  от визитата. С пълно основание ще пита всеки депутат от БСП дали,за да влязат в пак парламента, трябва да дойде лично Медведев.
А за кого би звънецът руския премиер в българския парламент - ще стане след евроизборите. Засега, налице е само изненадваща покана на Путин до Радев да участва в икономическия форум в Санкт Петербург на 6 юни. Какво ще прави българския президент  на  "руския Давос", където основната тема е увеличаването на ръста на икономиките и управлението на риска при този процес? Може да е покана-благодарност заради фразата на Радев, че за нас

Русия е стратегически енергиен партньор

Но може и да е друго -  Москва очаква завъртане на политическата рулетка у нас.
Направило впечатление, че Медведев ласково се обръщал към българските министри. Дори към външния - Екатерина Захариева. Но не останала незабелязана липсата на друг - на културния. А иначе, много се изговори за общото ни историческо минало и засилените ни културни връзки. Стана ясно и че Медведев е бил очарован от Тракийското ни злато. Докато е разглеждал съкровището, дори припомнил на събеседниците си, че след два месеца пристигат в България две от най-ценните ни реликви - мечът и пръстенът на хан Кубрат. Които за съжаление, както и тръбата, са все още руско владение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай