Петък,

Има ли кабинетът план Б?

От: Светлана Владимирова -
522
Има ли кабинетът  план Б?
A
A
A

Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. Сетих се за тази поговорка,  докато  четях саркастичните коментари на „умните и красивите”, които се забавляваха снощи  в социалните мрежи как  вечерният дъжд  прогони и последните „луди млади”, които обикаляха часове наред улици и площади.

Денят на протеста завърши с реми. Политиците си отдъхнаха - метеж нямаше. Протестиращите ликуваха - енергия имаше. Борбата продължава. както каза на изпроводяк и вицепремиерът Валери Симеонов. Срещу кого точно е заканата му,  така и не стана ясно. Защото, още докато майките се поздравяваха с неговата оставка, нов скандал между патриотите бе на път да провокира пак  недоволство. Този път той е между Красимир Каракачанов и Волен  Сидеров. И  отново е свързан с властта.

Лидерът на „Атака”  изненада колегата си с предложение  овакантеното мястото от Симеонов да не се запълва от патриотите, а вицепремиери в кабинета  да останат само от ГЕРБ.   Малко по-късно той допълнително вбеси Каракачанов като поиска оставката му. С железния аргумент , че тримата първи от малката коалиция трябва да се изтеглят в парламента, за да коват закони за хората, а не да се превръщат в чиновници, седящи в  министерски кресла. Макар военният министър първоначално остро да реагира, може би следващите дни ще смекчи тона. Защото часове по-късно научи, че колегата му  е имал лична среща с премиера и най-вероятно темата подробно е била обсъдена.

Идеята на Сидеров може да се смята за своеобразен план Б на властта, ако получи благословията от премиера. Патриотите ще осигуряват кворума в зала и приемането на законите, но ще излязат официално от управлението. И ако напрежението между тях не спадне, това вече ще е в негатива само на парламента, който и без това е с рекордно ниско доверие в обществото. А смяната на Каракачанов, а сигурно и на Караниколов, като квота на патриотите в управлението, ще развърже ръцете на Борисов и за други промени в кабинета. И така ще  остави отговорността за правителството изцяло в ръцете на ГЕРБ.

Рокадите пък ще дадат глътка свеж въздух на кабинета, още повече че ще минат заедно с бюджета. В окончателния вариант  Борисов може и да вкара някои от исканията на протестиращите. Дали това ще е промяна на необлагаемия доход или намалена ставка на ДДС за храни или лекарства, е въпрос на сметки. Владислав Горанов вече има и нови аргументи да го направи. Само преди два дни той получи международно потвърждение на кредитния ни рейтинг. Както и уверение, че ново повишаване можем да чакаме, ако вдигнем доходите и ги приближим до европейските. 

Всъщност, този резервен план устройва политиците.  Поне на първо време. През което ГЕРБ ще стегне редици, БСП  ще се подготви за конгреса, ДПС ще допише управленската програма, а патриотите най-накрая ще решат съдбата си.  Може и нови партии да се появят на хоризонта. А  президентът ще има време да засили  критиките си към властта.

Така, неусетно, още от януари, ще влезем в предизборната кампания за нова Европа.  Която в движение,  може да се окаже, че е  избор и за нова България.

Този сценарий обаче е под условие. Защото вече зависи и от един нов субект - младите. Те ще продължат да лудуват, докато политиците нещо полезно измъдруват. 


Всички новини от категория Анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички