Има ли кабинетът план Б?

Рокади може да му дадат глътка въздух, но под условие

Има ли кабинетът  план Б? | StandartNews.com

Докато умните се наумуват, лудите се налудуват. Сетих се за тази поговорка,  докато  четях саркастичните коментари на „умните и красивите”, които се забавляваха снощи  в социалните мрежи как  вечерният дъжд  прогони и последните „луди млади”, които обикаляха часове наред улици и площади.

Денят на протеста завърши с реми. Политиците си отдъхнаха - метеж нямаше. Протестиращите ликуваха - енергия имаше. Борбата продължава. както каза на изпроводяк и вицепремиерът Валери Симеонов. Срещу кого точно е заканата му,  така и не стана ясно. Защото, още докато майките се поздравяваха с неговата оставка, нов скандал между патриотите бе на път да провокира пак  недоволство. Този път той е между Красимир Каракачанов и Волен  Сидеров. И  отново е свързан с властта.

Лидерът на „Атака”  изненада колегата си с предложение  овакантеното мястото от Симеонов да не се запълва от патриотите, а вицепремиери в кабинета  да останат само от ГЕРБ.   Малко по-късно той допълнително вбеси Каракачанов като поиска оставката му. С железния аргумент , че тримата първи от малката коалиция трябва да се изтеглят в парламента, за да коват закони за хората, а не да се превръщат в чиновници, седящи в  министерски кресла. Макар военният министър първоначално остро да реагира, може би следващите дни ще смекчи тона. Защото часове по-късно научи, че колегата му  е имал лична среща с премиера и най-вероятно темата подробно е била обсъдена.

Идеята на Сидеров може да се смята за своеобразен план Б на властта, ако получи благословията от премиера. Патриотите ще осигуряват кворума в зала и приемането на законите, но ще излязат официално от управлението. И ако напрежението между тях не спадне, това вече ще е в негатива само на парламента, който и без това е с рекордно ниско доверие в обществото. А смяната на Каракачанов, а сигурно и на Караниколов, като квота на патриотите в управлението, ще развърже ръцете на Борисов и за други промени в кабинета. И така ще  остави отговорността за правителството изцяло в ръцете на ГЕРБ.

Рокадите пък ще дадат глътка свеж въздух на кабинета, още повече че ще минат заедно с бюджета. В окончателния вариант  Борисов може и да вкара някои от исканията на протестиращите. Дали това ще е промяна на необлагаемия доход или намалена ставка на ДДС за храни или лекарства, е въпрос на сметки. Владислав Горанов вече има и нови аргументи да го направи. Само преди два дни той получи международно потвърждение на кредитния ни рейтинг. Както и уверение, че ново повишаване можем да чакаме, ако вдигнем доходите и ги приближим до европейските. 

Всъщност, този резервен план устройва политиците.  Поне на първо време. През което ГЕРБ ще стегне редици, БСП  ще се подготви за конгреса, ДПС ще допише управленската програма, а патриотите най-накрая ще решат съдбата си.  Може и нови партии да се появят на хоризонта. А  президентът ще има време да засили  критиките си към властта.

Така, неусетно, още от януари, ще влезем в предизборната кампания за нова Европа.  Която в движение,  може да се окаже, че е  избор и за нова България.

Този сценарий обаче е под условие. Защото вече зависи и от един нов субект - младите. Те ще продължат да лудуват, докато политиците нещо полезно измъдруват. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай