Играчка-плачка с въпроса за Горанов

Въпросът: „Къде живее властта?”, може да има силата на политическо домино

Играчка-плачка  с въпроса за Горанов | StandartNews.com

Въпросът: „Къде живее властта?”, може да има силата на политическо домино

Апартамент от 180 квадрата преобърна политическата картина на 180 градуса. Протестите на едни 40-50 души, излезли в пек и  сняг месеци наред из държавата на колела и палатки, нямаха  ефекта, с който други 40-50 души само за седмица и с помощта на дузина компютри, взривиха държавата с “Кръстникгейт.” И стана играчка - плачка.

Въпросът къде живее финансовият министър обиколи всички власти - и изпълнителна, и законодателна, и съдебна, и медийна, но още не може да си намери правилния отговор.

Ето Фактите. В началото на миналата седмица  алармата, че има сериозна нередност в жилището на Горанов, биха  няколко сайта, които не са сред най-големите поклонници на властта. Оказа се, че един от читателите им е и зрител на Шоуто на Слави. Така това питане се оказа измежду топ 30 на  въпросите към Цацаров.  Питането  прерасна в учудване на главния прокурор, а малко по-късно и в назначаването на проверка, която да извърши КПКОНПИ. На втория ден въпросът премина през обяснение от Горанов, че това е апартамент, предоставен му за безвъзмездно ползване. Докато мрежата се подготвяше за нова атака срещу Кирил Домусчиев, оказа се,  че благодетелят е друг - кръстникът Иван Съриев. Това изкара въпроса от политическото русло и го вкара в масонското. Третият ден бе изпълнен с богато съдържание в  мрежата за  икономическото, политическото и геостратегическото значение на ръководителя на една от многото братски ложи. В неделя въпросът придоби властово измерение след призива  на Борисов Горанов да  побърза с отговорите, но в понеделник - след оглушителното мълчание на финансиста и след новия порой от постове в мрежата, замесващи видни управленци с различен цвят от последните 11 години, въпросът се върна в полето на Темида. И зацикли след изказването на Пламен Георгиев, че не знае за никаква проверка, още по-малко, че я прави. Това отключи нова лавина от постове,  които пренесоха въпроса в парламента. И го сервираха на тепсия на БСП. Червените опаковаха въпроса за Горанов с подобни въпросчета за други негови колеги и го върнаха за нови отговори пак при Георгиев.

Така въпросът сигурно щеше да се премята още няколко дни, докато  чака отговор по същество, но бъг в системата  направи депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова. Жегната от споменатото й име в опакования нов въпрос на социалистите - къде  живеят ГЕРБ и кой им плаща имотите, тя обеща да напусне парламента, ако се потвърдят слуховете. Да напусне парламента, просто защото някой е написал нещо в мрежата за нея, без документи, без доказателства? И това го казва жената, която отнесе тонове помия заради  комисията за кражбата на КТБ? Звучи доста неадекватно.  Или е в ситуация - гузен негонен бяга. Или е крайно изнервена. И забрави, че със слабостта си ще даде  нова сила на опозицията да заплашва с подобни писания всеки един друг от колегите й. А и не звучеше отборно - бранейки себе си, забрави тях. Както и Горанов. Човекът, за когото има съмнение къде точно живее и защо Съриев  му прави  имотен подарък. Но няма съмнение, че той е в основата на красивите макроикономически показатели, с които Десислава и нейните колеги всекидневно кичат на ревера срещу критиките на протеста и опозицията. В тази връзка, чест прави на Цветанов че още в първия момент даде рамо. Макар да знаеше, че темата е взривоопасна за него.

Какво следва ли?

Кумгейт на н-та степен. Защото въпросът къде живее властта, ще търси отговори не само в това правителство и парламент. Може да повлече Горанов и кръстниците му,  но ще има силата на политическо домино. Ще тръгне от сегашните избранници с афера за неизплатени наеми и вноски, но ще се върне назад във времето през жилища в столицата и вили на морето, подарявани от знайни и незнайни  олигарси. И няма да пожали  нито сини, нито червени.

Ако това е целта, чудесно. Да слагаме  пуканките и да гледаме новия сериал: Края на прехода и смяната на елита. Ние сме готови, а вие - г-да политици?

Ако обаче е поредният сапунен сериал, по-добре да гледаме протестите. От младите поне имаме какво да научим.

Но да се върнем към предложената оставка на Атанасова. Ами ако Горанов я последва? Все пак, той не е Валери Симеонов. И няма да чака 23 дни, за да предложи накрая началника на кабинета си да представи дългоочаквания бюджет. Финансовите акули само това чакат. И отвън, и отвътре.

И да не забравяме, че оставката на предишния му шеф - Симеон Дянков трая точно три дни преди падането на кабинета „Борисов” - 1. Апропо, къде спеше Дянков преди да се нанесе със семейството си в държавна резиденция?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай