Държавните облигации са героят на седмицата

Държавните облигации са героят на седмицата | StandartNews.com

Петролът вдигна цената си с 50% от дъното през март

Шефката на ФЕД предупреди инвеститорите да внимават с надуването на балон с акциите

Седмицата на световните финансови пазари беше сравнително спокойна, като основното събитие бяха парламентарните избори във Великобритания. Първоначалните прогнози за оспорвана надпревара и парламент, който трудно ще излъчи мнозинство, потопиха котировките на британската валута спрямо всички основни валути в седмицата преди гласуването. Но убедителната победа на управляващите и до момента консерватори доведе до изтриване на по-голямата част от първоначалните загуби на британската лира.

Извън това събитие основната тенденция, която продължават да следват пазарите, е обезценяване на американския долар за четвърта поредна седмица. Корекцията на изключително силния възходящ тренд на зелената валута продължава с пълна сила, като анализаторите са заети с опити да прогнозират докъде ще се ограничи поевтиняването на долара, преди да започне възобновяване на позитивния му тренд. За момент еврото поскъпна близо до 1.14 долара преди някои позитивни данни за пазара на труда в САЩ да понижат курса до зоната около 1.12 долара за евро в края на седмицата.

На пазарите на акции в Европа доминира усещането, че инвеститорите са във фаза на равносметка след бурното поскъпване през последните месеци. Щатските акции също се опитват да намерят посока, като фазата на консолидация около достигнатите рекордни исторически нива продължава. Допълнително масло в огъня наля шефката на Федералния резерв Джанет Йелън. Тя изрази мнение, че акциите на американските компании имат твърде висока оценка, което е умерена заплаха за финансовата стабилност. Това е пореден вербален опит на Федералния резерв да подскаже нещо на инвеститорите, така че те да ограничат прекомерния си оптимизъм и да не се стига до сривове на капиталовия пазар, когато ФЕД започне постепенно да затяга монетарната си политика. В този смисъл е напълно разбираемо какво се опитва да направи Йелън, но в крайна сметка действията на управляваната от нея институция и на другите големи централни банки доведоха пазарите там, където се намират в момента -

огромно количество пари, които просто няма къде да отидат

- банковите депозити не предлагат почти никаква, в някои случаи отрицателна лихва, държавните облигации са в същото положение. Така че какво друго ти остава, освен да инвестираш в акции на компании, които дават дивиденти в пъти надхвърлящи банковите лихви и чиито печалби са във възходяща тенденция?
Интересно развитие с оглед на глобалните тенденции на финансовите пазари се наблюдава и на пазарите на правителствени облигации в Европа. След като Европейската централна банка предприе безпрецедентните за Еврозоната количествени улеснения в началото на годината, изкупувайки държавни ценни книжа от пазарите, доходността по дълга на много от водещите европейски правителства достигна отрицателни величини.

Изведнъж тази тенденция се промени от края на април и доходността по 10-годишните германски държавни облигации, известни като бундове, от практически почти 0%, се повиши рязко до 0,78% в четвъртък, преди в петък малко да отстъпи от завоюваните позиции. Това може да се окаже ключов момент и индикатор за промяна в глобалните тенденции, т.е. обръщане на неколкогодишни тенденции на поскъпване на акции, държавни облигации и т.н. Неслучайно през последните 1-2 седмици гуруто на облигационния пазар - Бил Грос, бивш директор на PIMCO - компанията, управляваща най-големия в света фонд за инвестиции в облигации, на няколко пъти сигнализира за възможността да се продава на късо правителствен дълг като

възможност, която се отдава на човек веднъж в живота му

Разбира се, още е рано да говорим за нови тенденции на финансовите пазари, но някаква промяна определено е налице.
Промяна регистрираме и при петрола, който поскъпна с близо 50% от дъното си през март до най-високата стойност от изминалата седмица. Започналите съкращения на инвестиции, персонал и капацитети в сектора, особено в САЩ, започнаха да дават резултат, а освен това са налице надежди и за повишаване на търсенето от водещите икономики, чиито икономически растеж се съживява напоследък. Разбира се, низходящият тренд беше много силен, а тенденциите в сектора, като технологичните революции в добива и намаляването на петролоемкостта на световната икономика, не са нещо мимолетно.

В този смисъл скоро можем да очакваме възобновяване на спада на цената - нещо, за което и поведението на котировките от последните дни вече сигнализира - след силно поскъпване в началото на седмицата към нов връх за годината, в крайна сметка цената затвори седмицата там, където я започна.
Златото и среброто са единствените от основните класове активи, които продължават да не дават признаци за бъдещи тенденции, като цената им остава в много тесни граници през последните 2-3 месеца. Явно различните фактори, които влияят върху цената, към момента се неутрализират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай