Бивш шеф в Пентагона: Военното превъзходство на Америка е ерозирало

САЩ спешно" трябва да се справи със сериозни предизвикателства, за да "избегне дълготрайна заплаха за националната си сигурност".

Бивш шеф в Пентагона: Военното превъзходство на Америка е ерозирало | StandartNews.com

"Военното превъзходство на Америка е ерозирало до опасна степен." Това сочи доклад, поръчан от конгреса на Съединените щати и изготвен от независим експертен панел. Според него дори Иран и Северна Корея, които трудно могат да са конкуренти на САЩ, са ново и опасно предизвикателство.

 

Задачата, възложена на екипа, е да оцени Стратегията за национална отбрана, изготвена от администрацията на президента Доналд Тръмп. Заключенията в документа обаче са тежки и отрезвителни - сред тях е твърдението, че "сигурността и благоденствието на САЩ са изложени на по-голям риск в най-голямата степен от десетилетия", отбелязва Би Би Си.

 

Екипът, оглавяван от бившия представител на Пентагона Ерик Едълман и бившия началник на военноморските операции адмирал Гари Ръфхед пише: "Глобалната роля, която САЩ играят от много поколения, се гради на основите на несравнима военна мощ".  Авторите добавят, че страната "спешно" трябва да се справи със сериозни предизвикателства, за да "избегне дълготрайна заплаха за националната си сигурност".

 

Текстът е изготвен от Комисията за стратегията на национална отбрана, в която участват и бивши представители както на демократите, така и на републиканците. Те трябваше да оценят целта на Белия дом да реорганизира армията за по-ефикасно състезание с Пекин и Москва. Макар да подкрепят тези намерения, те смятат, че Вашингтон не прави достатъчно, за да ги изпълни и това може да създаде изключителен риск за американската национална сигурност.

 

Според бившия представител на Пентагона Катлийн Хикс, която е част от комисията, съществува опасението, че "хората толкова са свикнали с идеята, че САЩ постига каквото иска, включително с военни цели, и не обръща внимание на предупрежденията," пише в. "Вашингтон пост".

 

В следващ конфликт "САЩ може да понесат неприемливо голям брой жертви и загуба на значими активи" и може да се затруднят с победата или дори "да загубят война срещу Китай или Русия," продължава докладът. Особено голям е рискът, ако въоръжените сили бъдат принудени да се сражават на два фронта или повече.

 

Въпреки приетия миналата година военен бюджет от 716 млрд. долара - 4 пъти колкото китайския и 10 пъти колкото руския - усилията за трансформация остават недофинансирани, смятат експертите.

 

Докладът повдига отново и въпрос, който се появи, след като бившият генерал Джеймс Матис стана министър на отбраната след вот в конгреса, премахнал изискването за 10 години между военната служба и заемането на подобен пост. Матис, разчитал повече на действащи и бивши военни от предшествениците си през двете години на поста, не се споменава поименно по случая. Все пак комисията предупреждава, че "отговорността за ключови стратегически въпроси и такива за политики все повече се прехвърля към военните."

 

Отправят се над 30 препоръки. Сред тях са: увеличаване на разходите за дейности на САЩ и съюзниците срещу Китай и Русия, намаляване на риска от опасна зависимост от компоненти от други държави (като Китай), запазване на военно присъствие в Близкия изток, увеличаване на числеността на въоръжените сили и на подводния флот и други.

 

Първата задача предполага САЩ да не се отклоняват от съвместната работа със съюзниците си въпреки конфронтационния курс на Тръмп, подтикнал европейските лидери към дебати за европейска армия.

 

Освен това и Русия, и Китай имат стратегии, които интегрират всички инструменти на националната власт, за да постигат военните си цели и САЩ също имат нужда от такъв подход, смятат експертите.

 

Искат се повече, но и по-внимателно премислени военни разходи. Според Би Би Си в среда, в която Русия и Китай изучават американските способности, надграждат своите и изследват начини за противопоставяне на САЩ в области на някогашно американско превъзходство, инвестиция в обучението и оборудването на въоръжените сили ще е важна, но се иска много повече. Нужно е "сериозно усилие за иновация и работа с ключови технологии - изкуствен интелект, широколентови мрежи от следващо поколение и т.н. - които могат да дадат ключов елемент на превъзходство на бойното поле на бъдещето."

 

Част от предизвикателствата не са във военното дело, а в сферите на дипломацията и индустрията. Военното преимущество на САЩ в Студената война почиваше на изключителната военна и промишлена база и на изследвания в авиационната и други индустрии, обобщава Би Би Си. Днес научноизследователската дейност в гражданския сектор, включително свързаната с изкуствения интелект, обаче е по-решаваща, а държави като Китай инвестират значителни ресурси в нея.

 

Някои от основните проблеми поставят под въпрос оптимистичната визия на Тръмп за американското превъзходство, макар докладът да предвижда, че САЩ все пак ще успеят да запазят ролята си като ключов военен актьор в Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и Близкия изток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай