16 областни кметове на ГЕРБ взеха паспорт за вота

Партията на Борисов залага на успешни кадри от местната власт и номинации на бизнеса

16 областни кметове на ГЕРБ взеха паспорт за вота | StandartNews.com
Партията на Борисов залага на успешни кадри от местната власт и номинации на бизнеса БСП изкарва в съревнованието млади експерти и депутати

16 са вече областните кметове на ГЕРБ, които имат зелена светлина от Изпълнителната комисия и лично от Бойко Борисов да влизат отново в битката за нов мандат. Това стана след последните четири събрания, които през последната седмица се проведоха в Стара Загора, Враца, Шумен, и Перник. Градоначалниците Живко Тодоров, Калин Каменов, Любомир Христов и Вяра Церовска бяха посочени единодушно като номинации на местните структури. Така в средата на събранията за ГЕРБ и в началото на номинациите на БСП се очертават ясни тенденции - управляващите разчитат на успешни кандидатури от общинската власт и на номинации на бизнеса, а БСП залага на млади кадри и проверени депутати.

Враца

В цялата врачанска област почти няма изненади, дори за селските кметове, ГЕРБ залага предимно на познати имена. Асен Петров пак ще се бори за Згориград, Любомир Кръстев - в Косталево, Христо Христов - във Върбица, а Тодор Тодоров –в Голямо Пещене. Емил Василев-Павони пак е кандидат в Паволче, а Тихомир Тошев - в Челопек. Очаквано досегашният кмет на Девене сменя „Народен съюз“ с ГЕРБ, а срещу Кирил Илиев в Бели извор се изправя Цветелина Григорова. Дами ще се състезават за Мраморен и Чирен, съответно Гергана Маркова и Емилия Георгиева. Предложенията чакат обаче последна санкция от Изпълнителната комисия.
Ясни са и кандидатите, които ще се състезават за Козлодуй. С най-големи шансове е Маринела Николова, настоящият кмет на Козлодуй от ГЕРБ. За БСП ще участва Анатолий Абаров, който стана общински съветник на последните местни избори след като Иван Генов се отказа от мястото в Общинския съвет, а от БДЦ ще играе експертът в АЕЦ, който е и запален спортист Юлиян Тошев.

Шумен

Докато Кметът на Шумен няма конкуренцията в ГЕРБ, в БСП се борят трима кандидати. Това стана ясно след посещението на Корнелия Нинова. По вероятно е там кандидатът да не е партиен, а подкрепен от лява коалиция. В Нови пазар най-много номинации в ГЕРБ за кандидат-кмет получи общинският лидер Ангел Куцаров, а доста след него е настоящият кмет Ивайло Камаджиев. Срещу тях БСП изправя младокът-земеделец Георги Георгиев, който е и общински съветник. В Смядово сегашната кметица Иванка Петрова е без конкуренция сред своите.

Стара Загора

Единодушната кандидатура, издигната от местната структура в Стара Загора на кмета Живко Тодоров, не е изненада след успешните му два мандата. Любопитно бе обаче изказването на 37-годишния старозагорец на общото събрание. Той представи шест надпартийни номинации в листата за общински съветници. Това са Мария Жекова, която е представител на старозагорския бизнес, директорът на Държавен куклен театър Дарин Петков, Ваня Михайлова-бивш председател на Зонта клуб и член на Контролния съвет на КРИБ-Стара Загора, университетският преподавател д-р Славов, културистът Тихомир Трифонов и архитект Мартин Паскалев.
Кандидатът на БСП за Стара Загора ще стане ясен до края на август.

Перник

В Перник кметът Вяра Церовска също единодушно бе подкрепена за втори мандат на общото събрание, на което присъства членът на Изпълнителната комисия и депутат от региона Красимир Велчев. Кандидатът на БСП – младият депутат Станислав Владимиров, прави до голяма степен предизвестен резултата от изборите в полза на досегашния кмет.

Плевен

Доста по- интересно мина общото събрание в Плевен, където градската организация събра критиките на Борисов след катастрофалните резултати на евроизборите. 5 кандидати бяха номинирани. Новото лице, което получи най-много гласове е Йордан Грижов, който е най-младия общински съветник и миналата година получи голяма популярност с новаторския си проект „Съветникът” и с изграждането на стрийт фитнес.

Второто и третото място в номинациите взеха шефът на общинския съвет Мартин Митев и ръководителят на общинската структура Петя Василева. Значителен брой гласове получи и успешния бивш шеф на полицията Мирослав Петров, но тъй като само ден по-рано той оглави областната структура на ГЕРБ, по новите правила на партията няма как да участва в кметската надпревара.
Основният политически опонент в Плевен – АБВ, ще се яви н коалиция със Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и до края на месеца ще е ясна кандидатурата.

Пловдив

7 номинации ГЕРБ издигнаха в Пловдив. Иван Тотев, който публично се отказа да се състезава за трети мандат, събра 300 гласа на партийните събрания. Това предизвика учудване сред членовете на ГЕРБ, които смятат, че не би трябвало изобщо да се подлага на гласуване кандидатура на човек, който заяви, че е "прегрял". След Тотев се нарежда кметът на "Тракия" Костадин Димитров - с 255 гласа. Със сериозно доверие - 217 гласа, се ползва в ГЕРБ областният управител Здравко Димитров, който има и най-големи шансове да влезе в надпреварата за градоначалник. Ако Зико спечели кметското място, негов зам.-кмет по културата вероятно ще бъде заместник-губернаторът и бивш депутат "Източен" Петър Петров, а зам.-кмет по сигурността - Стефан Дедев.
Кметът на "Централен" Георги Стаменов получи 208 гласа, а кметът на "Западен" Димитър Колев - 169. За кмет на Пловдив, но с много по-малка подкрепа, са номинирани още зам.-кметът на Община Пловдив Александър Държиков, шефът на РИОСВ Стефан Шилев и Радослава Ташкова, съпруга на депутата Атанас Ташков и председател на съветниците на ГЕРБ в Общинския съвет.
В пловдивска област областният шеф на партията Георги Гергов обяви, че ще залага на коалиция с АБВ.

Бургас

Рекордьорът по резултати на избори – кметът Димитър Николов, отново е единствена номинация на ГЕРБ в морския град. БСП отново не издига най-силната си кандидатура - в лицето на депутата Петър Кънев, а заложи на неговия колега – Николай Тишев. Лидерът на партия „Възраждане“ Владимир Павлов също влиза в кметската надпревара.
В Малко Търново ГЕРБ отново ще заложи на кмета Илиян Янчев, единодушно подкрепен на събранията. В Руен, припознава за кмет независия кандидат от предишната надпревара, който постигна най-голям резултат - близо 20 процента. В още една от традиционно силните общини на ДПС - Сунгурларе, 7 кандидати на ГЕРБ се съревновават.
За Карнобат засега е ясен само кандидата на БСП – депутатът Тодор Байчев.

Кърджали

Кърджали се очертава също без изненада за участниците. След като кметът Хасан Азис обяви, че влиза в надпреварата и така интригата за победителя приключи, за ГЕРБ ще се състезава областният управител Никола Чанев. А за БСП - ветеранът Милко Багдасаров, който получи най-много номинации от социалистите.
Трима кандидати на ГЕРБ се борят за номинации в Ардино. С най-големи шансове е бившият зам.-министър на здравеопазването Адам Персенски. Неговият род е от Жълтуша. Втората номинация е за местният партиен лидер Съби Узунов, а третата - за бизнесмена Росен Димитров, тютюнопроизводител.
Участието им е обаче е за повече бройки в общинския съвет, защото сегашният кмет на Ардино - Ресми Мурад, е един от младите и успешните градоначалници на ДПС, който с лекота ще вземе нов мандат.

Банско

Събранията в Благоевградско тръгнаха с единодушна номинация за Банско на досегашния кмет Георги Икономов и с общо предложение за градоначалник на Добринище - Петър Галчев, който е общински съветник от ГЕРБ.

София

Номинациите в София и областта предстоят. Независимо, че Йорданка Фандъкова ще обяви решението си едва през септември, стана ясно за двама потенциални играчи за БСП - Мая Манолова и Костадин Паскалев, бивш градоначалник на Благоевград и министър на регионалното развитие в царското правителство. Корнелия Нинова обаче побърза за обяви, че червената листа включва над 30 имена.

Видин

Все още без одобрение остава кандидата за Видин. Трима получиха номинации в ГЕРБ – кметът Огнян Ценков, шефът на областната земеделска дирекция Емилиян Енчев и бизнесмена Валери Василев.
Предстоят проблемните събрания в Ямбол, Добрич, Разград, Русе, Смолян и Хасково.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай