Йотова: В БСП сме мотивирани за победа и заради АБВ

Йотова: В БСП сме мотивирани за победа и заради АБВ | StandartNews.com

Илияна Йотова е ръководител на българската група на социалистите и социалдемократите в ЕП. Кандидат за евродепутат от листата на Коалиция за България, член на Изпълнителното бюро на БСП. Седмица преди евроизборите я потърсихме с въпроси за кампанията и основните теми от предизборната риторика.

- Г-жо Йотова, остава седмица до евровота, в коя кампания се чувствахте в свои води - "от врата на врата" или митинговата?

- Навсякъде се чувствам в свои води. Не съм преставала да се срещам с хората през всичките години на мандата ми като евродепутат. Седемте центъра, които създадох в страната, бяха за връзки с българските граждани, общини и предприемачи. Пътувахме от селата до областните центрове, помагахме на общини и бизнес, за да заработят европейските програми, за да усетят хората предимствата и възможностите на членството в Европейския съюз. За това днес мога да седна с всеки. Преди дни в град Попово една жена ми благодари за това, че не само се срещаме сега в кампанията, а и че могат да ни кажат свободно какво мислят и да ни задават въпроси. А отговорите, уверявам ви, никак не са леки.

- Успяхте ли да активирате симпатизантите на БСП?

- Няма как тази кампания да бъде изолирана и да не минава през вътрешнополитическите теми. Но трябваше много повече разговори и по европейските въпроси, много от които ще имат и пряко национално отражение. Другите партии отказват да ги коментират, ограничават се само в популистки лозунги, взаимни обвинения и сметки за след изборите. Лично аз до момента съм се срещнала с над пет хиляди човека с по-голямата част от които коментирахме активно европейските теми. Разбира се, не бяха подминати и въпросите, свързани с излизането на АБВ със своя листа за евровота. След първоначалното неразбиране сега хората ни са много силно мотивирани да спечелим тези избори. Ясно е, че проектът цели да разбие БСП и да поднесе победата на ГЕРБ, за да се дестабилизира правителството и страната.

- Българските имигранти често са жертва на говоренето на националистическите формации в страни членки. Как ще повлияете на този негативен процес?

- Далеч преди кампанията, още преди една година предупреждавах, че в редица европейски държави евроизборите ще преминат под знака на антибългарските внушения и въобще срещу гражданите на новите страни членки. Не веднъж съм влизала в остър спор с Фараж - председател на най-антибългарската и антиевропейската партия във Великобритания. Малко е един евродепутат, необходима е реакцията на всички политици в Европа, от целия политически спектър. За съжаление, десните партии предпочитат да замълчат, за да не загубят някой глас. Един ден това поведение ще се плаща скъпо. Популизмът и ксенофобията набират скорост в Европа и света. Единствено социалистите надигнаха глас срещу омразата и откровено фашистките лозунги, които виждаме все по-често. Затова хората в Европа ще гласуват за нас. Гласът на България също трябва да бъде силен и непоколебим срещу тези политици. Очакваме в следващия мандат европейската комисия да бъде безкомпромисна с такива партии, а не както сега, да ги отминава с беззъби забележки.

- Как повлия кризата в Украйна върху евроизборите? Кои бяха най-честите въпроси на симпатизантите ви по време на кампанията? Коментарът ви за "Южен поток"?

- Няма как да не повлияе. Тя е още едно доказателство, че трябва повече да се чуваме в Европа. Още преди две години ние, социалистите, предупреждавахме за опасностите от откровено фашистките формирования, които ще се опитат да яхнат недоволството на украинските граждани. Какво се случи две години по-късно, нима сме доволни от това, което става?! Провокира се конфликт, чието решение едва ли ще е скоро. Колеблива и непоследователна е европейската политика. Про- и антируските настроения надделяха вместо разума. В Украйна трябваше да има и президентски, и парламентарни избори на 25 май, за да се види истинският избор на хората. Основателни са съмненията за легитимността на сегашното правителство и сегашния парламент. БСП е против налагането на санкции срещу Русия, защото това не е в интерес на България. Санкциите не разрешават кризи, а ги задълбочават "Южен поток" е европейски проект, а не български и е защитаван от всички страни, които имат полза от него. Само у нас ГЕРБ, реформатори го използват, за да лъскат антируските си оръжия. Питам се как ли изглежда това в очите на партньорите именно в тези страни.

- Как гледате на предложението за създаване на обща европейска енергийна общност за намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ?

- Пет години слушаме от еврокомисарите и г-н Барозу за тези планове. Обещанията станаха много, резултатите - нула. И в тези дни еврокомисарят Йотингер даде назад, като обясни колко са важни енергийните взаимоотношения на ЕС с Русия. Кога е прав? Когато създава проблеми за строежа на "Южен поток", или когато твърди, че няма да превръща доставките на газ в оръжие. И не е ли това отново двоен стандарт, спрямо различните страни в ЕС? Това не ме изненадва. Двойните стандарти са част от политиката на десните в Европа, а и той призна, че му е "донесено" от България срещу "Южен поток". Нашата позиция винаги е била категорична - България има нужда от този проект.

- Възможно ли е да бъде изградена обща социално-осигурителна система в ЕС? В този смисъл резонно ли е да очакваме обща минимална работна заплата и кога?

- Много се спекулира с тази тема и то от хора, които очевидно не знаят, че в Европа социалната политика, здравеопазването и образованието са ангажимент преди всичко на държавите членки. Редица страни нямат минимална работна заплата, тя се определя по сектори. Това, за което ние, социалистите, настояваме, е намаляването на големите разлики в минималното заплащане в различните държави членки, като се вземе предвид инфлацията, линията на бедността и средната работна заплата. Най-важното е тя да достигне 60 процента от средната работна заплата, което е нашата цел.

- След месеци ще излъчим и нов еврокомисар за състава на новата ЕК. Какъв ресор трябва да поиска България през следващия мандат на ЕК? И кого от българските политици бихте искали да видите по време на изслушването?

- Реален, а не измислен. Ресор, който определя действителни политики на ЕС, а не такъв само и само да се каже, че има комисар от България. Седемте години от нашето членство показаха честата грешка на досегашната комисия, че не познават нито спецификата на тази част от Европа, нито спецификата на нашето развитие. И като прибавите, че в голямото си число бяха представители на десните правителства, нямаше как да очакваме добри решения за нас. За това регионалното развитие или някои от икономическите ресори, например предприемачеството, би бил добър вариант за българския представител. В сегашното ни правителство има достатъчно подготвени хора, истински водачи. Но преди всичко искаме силен човек, който да отстоява интересите ни и социална Европа, а не да се крие всеки път, когато България е изправена пред криза - дали ще е с бежанци, справедливо доплащане на общините или социална политика.

- Кои са основните критерии, които ще отстоявате по гласуването на предстоящото Атлантическо споразумение между САЩ и ЕС? Може ли да станем свидетели на повтарящи се дебати тип "АКТА-АнтиАКТА"?

- Все още преговорите не са завършили. Работната група говори повече с лобистите отколкото с гражданите на Европа. Засега малките и средните предприятия не са защитени и има огромен риск големите корпорации да ги погълнат, а за нас приоритет е развитието на малък и среден бизнес. Няма как да се съглася с опитите за налагане на АКТА и използването на шистов газ, като се заобикалят националните законодателства и волята на хората. Този процес има нужда от много по-голяма прозрачност. Ще вземем правилното решение само ако сме добре информирани. Припомням, че споразумението СУИФТ беше отхвърлено веднъж от европейския парламент, именно защото не бяха дадени достатъчно гаранции за правата на европейските гражданите.

- През изтеклия мандат ЕП включи сред приоритетите си битката срещу организираната престъпност в ЕС. Вие бяхте зам.-председател на комисията, която изработи доклада по темата. Ще има ли през следващия мандат на ЕК паневропейско законодателство срещу мафията?

- Подписах документ на неправителствени организации, който призовава в следващия мандат на ЕП комисията "Антимафия" да стане постоянно действаща. След нашия доклад Европейската комисия ще излезе през следващия мандат с първото за всички държави законодателство срещу корупцията, организираната престъпност, пране на пари. Така ще отпадне и мониторингът за наблюдение върху България и Румъния, който става излишен и даже вреден. Нито една страна не може да се справи сама. Престъпността е по-гъвкава от законите и институциите. Час по-скоро трябва да се задейства и главният прокурор на Европейския съюз, от когото се очакват решителни резултати в борбата с измамите с евросредствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай