Милена Атанасова създава материи за "умна" мода

Единствената българка в Енциклопедията за световно наследство е автор на техники за еко текстил

Милена Атанасова създава материи за "умна" мода | StandartNews.com

Милена Атанасова - единствената българка в Енциклопедията за световно наследство, овладя поредно предизвикателство във възходящата си кариера на дизайнер, художник, креативен консултант, експерт във висшата мода и преподавател. Дамата, която от 25 години дели графика си между Париж, София и света, създаде материи за толкова необходимата и крайно задължителна за изтерзаната ни планета „умна“ мода. Милена е разработила и патентовала нови техники за еко текстил – „успокояващи“ биотъкани и алтернативни вариации на еко кожа.    

‘’Работя отдавна по проекта. По време на пандемията успях да усъвършенствам допълнителни детайли в изобретенията. Някои от тях вече показах в Париж на изложба и получих предложения от международни компании в бранша, които поискаха да купят лиценз. Моите платове гарантират оригиналност в индивидуалните изпълнения, в индустрията, в прет а порте, в „от кутюр“, за декорации и интериори. Става дума за цялостната концепция в структурата и визията, а не само, примерно, за принтове.“, коментира Милена Атанасова, която от дете развива творческите си възможности, за което пък е благодарна на майка си. Маестрата в стила използва в колекциите кашмир, дантела, сатен, памук, велур, лен, кадифе, а сега вече е готова и с техни еко двойници, които са защитени с авторско право и не могат да бъдат копирани, но са съвсем осъществими дори в домашни условия.  

„Обичам да преоткривам платове. Сред най-големите ми страсти са изненадващите решения за вече съществуващи версии, за да ги интерпретирам по непознат за широката публика начин“, разкрива Атанасова, която е базирана в студио в Париж, където си партнира не само с утвърдени колеги от Франция, но и с бивши студенти, които уверено пробиват фешън пазара.

Милена е в страхотен тандем с Венсан Жойро, с чиито модели на светски събития може да бъде видян Георги Любенов от БНТ.

Тя - като всеки ментор, не пропуска да похвали ученика си, а известният журналист и тв водещ наистина изглежда отлично в артистично сако, което няма нищо общо с тукашните витрини, а идва направо от подиума в Париж.

Сред възпитаниците на Милена е и Анаис Доте Вармел, която прави фурор със своята марка „Les Récupérables“, чиито дрехи са създадени от авторски материали. Анаис често е в медиите на Франция като една от най-обичани млади фешън звезди.   

„Най-важното е да се открие пътя към утвърждаването на бранда. Млади дизайнери ми пишат в Инстаграм за съвет как да обновят моделите си. Но тенденциите вече се развиват много по-бавно. Повече има необходимост от еволюция на традициите, отколкото от революция в жанра. Както се знае, текстилната индустрия, за съжаление, е сред най-замърсяващите природата. Бъдещето е в смесването на  различни технологии – всекидневни и „високи“. Функционалността и естетиката трябва да бъдат естествено продължение,  отговарящо на изискванията и очакванията в света на модата и на интериора“. Механизмите, които Милена Атанасова използва при сътворяването на тъканите, позволяват да се избегне култивирането на влакна, консумиращи вода и химикали, примерно, като памук. „Индивидуалното създаване на платове дори в домашни условия намалява вредното въздействие върху околната среда. Чрез него се избягва и скока в цените на суровините. Моите техники за екотекстил и биоматерии  спестяват до 70 процента разходите за колекциите, а самите те имат разумен и достъпен бюджет. Сега е моментът да създадем нова история, както в модата, така и в текстила. „Станете по-креативни. Не защото трябва, а защото искате. Еволюцията е тайната за следващата стъпка", казваше Карл Лагерфелд, с когото имах честта да общувам очи в очи“, разказва Милена Атанасова и добавя: „Опорните точки са ясна програма и правилни ментори с опит. Да инвестираш в себе си, означава да инвестираш в бъдещето си. Разработих  стратегии, чрез които могат да се избегнат много от грешките. А онлайн образованието е във възход – виждам го по всички мои консултации и мастер класове“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай