Петък,

Кои БГ каузи ще браним в Брюксел

От: Администратор -
1209
Кои БГ каузи ще браним в Брюксел
A
A
A

Надпреварата за евроизборите на 25 май е в разгара си. Кои БГ каузи ще браним със зъби и нокти в Брюксел и Страсбург? Как Европа ще се справи с предизвикателствата на финансовата криза и ожесточените конфликти? И кога България ще се отърве от етикета на "непослушното дете" на ЕС? До решителната битка на 25 май "Стандарт" ще задава въпросите, а мераклиите за евродепутати ще отговарят.

Днес даваме трибуна на трима кандидати. Илияна Йотова е настоящ евродепутат и е втора в листата на "Коалиция за България" за предстоящия вот. Мария Габриел й е колега в Брюксел, а сега се бори за нов мандат от третото място в "отбора" на ГЕРБ за евроизборите. Рада Коджабашева зам.-председател на "България без цензура" (ББЦ) е трета в листата на партията.

"Стандарт" се обърна към Илияна Йотова, Мария Габриел и Рада Коджабашева с три въпроса по най-горещите теми:

1. Кои са първите 5 неща, които ще направите като евродепутат?
2. Ще подкрепите ли идеята за общ размер на минималния доход в рамките на ЕС и какъв според вас трябва да е той?
3. Как ще коментирате кризата в Украйна и заплахите пред проекта "Южен поток"?

БСП

Стига двойни стандарти за корупцията и "Южен поток"

Нов закон за Шенген и квоти за бежанци, предлага Илияна Йотова

1. Имам вече зад гърба си защитен първия европейски документ за перспективите пред рибарството в Черно море. Мисията ми е в следващия мандат да продължим със закон за развитието на Черноморския регион и рибарството в него.

Европа има нужда и от ново законодателство по отношение на членството в Шенгенското пространство. Сегашните критерии са много остарели, неефективни и неработещи. Примерът с България и Румъния е достатъчно красноречив, когато само една държава може да бъде пречка за присъединяването им към Шенген.
Едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е голямата бежанска вълна. Ще настоявам за специален статут за страните по външната граница на ЕС, каквато е и нашата, що се отнася до финансиране и ресурсно обезщетяване. Солидарността в ЕС не може да важи само за страни като България, Гърция и Италия, всички държави в съюза трябва да приемат квоти от бежанци, за да се намали натискът върху нас. Постигнахме немалко за справяне с младежката безработица и това беше най-големият пробив на социалистите в името на младите хора. Длъжни сме да осигурим и по-голям паричен ресурс, за да се спре опасната тенденция за все повече безработни и все по-зле платени млади хора.

Вече 7 г. България е под наблюдение от Европейската комисия (ЕК) с механизма за сътрудничество и проверка. Това "оценяване" е връх на прилагането на двойни стандарти в ЕС. Нито една страна в съюза не се е преборила окончателно както с корупцията, така и с организираната престъпност. Този механизъм е изчерпан и се използва само и единствено за вътрешнополитически игри. Необходимо е общоевропейско антикорупционно законодателство, за което ще настоявам и ще участвам в изготвянето му, както досега, като зам.-председател на комисията "Антимафия".

2. За да въведат националните власти минимален доход, е необходимо да се създаде общоевропейско законодателство. Аз и колегите ми от Партията на европейските социалисти (ПЕС) предлагаме и създаването на европейски пакт за минимални заплати. Те ще бъдат въведени или чрез закон, или чрез колективни преговори.

3. Кризата в Украйна ще се реши само по пътя на дипломацията. Икономическите санкции срещу която и да е било страна в конфликтната ситуация не само не разрешават проблемите - те ги задълбочават. При налагането на строги икономически санкции за Русия най-пострадалата страна ще бъде България. Наясно сме, че каквито и обезщетения да ни се платят, никога няма да бъдат достатъчни. От това ще пострадат не само енергийната ни сигурност, но и туризмът, а в условията на криза не може да си позволим това. Насилието трябва да спре. Последните събития компрометират идеята за честни избори на 25 май в Украйна.
Аз съм "за" строежа на "Южен поток" и "против" двойните стандарти. За мен той значи енергийна сигурност, работни места и пари от преносните такси, от които страната ни има нужда. Няма как да се съглася с това, че определени политици в Европа роптаят срещу "Южен поток" и искат забраната му, а едновременно с това получават енергийна независимост отново през Русия и "Северен поток".

ГЕРБ

Ще се борим за още туристи и инвестиции

Жените да имат повече власт и в политиката, и бизнеса, настоява Мария Габриел

1. Първо, без партийни различия да защитаваме интересите на България и общите европейски политики. Прилагането на новата визова политика на ЕС, насочена към привличане на повече инвестиции и туристи. Тя ще доведе до създаването на нови 1,3 млн. работни места и ще увеличи приходите на ЕС със 130 млрд. евро, което е с 60% спрямо сега. Ще настояваме за силна външна политика на ЕС - Европа да говори с един глас. Ще продължим да следим прилагането на Общата селскостопанска политика на национално ниво.
Наш приоритет е борбата с насилието срещу жените и утвърждаването на правата на жените. Целта е повече жени да участват в управлението и в процеса на взимането на икономически и политически решенията.

2. Кандидатът ни за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и ЕНП подкрепяме европейска минимална работна заплата в дългосрочна перспектива. Това обаче трябва да стане в диалог с браншовите организации, работодателите и синдикатите и да отговаря на спецификите на страната. Затова трябва производство и работеща икономика.

3. Диалогът мeжду Украйна и Русия остава ключов елемент. Всяко следващо действие трябва да вземе предвид опазването на живота и правата на гражданите. Трябва да се търси дипломатическо решение чрез диалог.
Подкрепяме "Южен поток", но само в съответствие с европейското законодателство и спазването на Третия енергиен либерализационен пакет, който дава достъп до тръбата на трети участник.

БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА

Тройно повече пари за млади безработни

Визи за САЩ, докато не махнат нашите, иска Рада Коджабашева

1. Ще създам специална комисия и програма за възстановяване и развитие на най-бедните райони в ЕС - Северозапада и Родопите. До този момент българските евродепутати по никакъв начин не се възползваха от членството ни в ЕС за защита на този окаян регион.

Ще лобирам за поне тройно повече средства за младежка безработица. Станишев успя да уреди унизителните 100 млн. от 60 млрд. евро. И това при положение, че е сложен за шеф на ПЕС.

Ще работя срещу намеренията на ЕС да наложи на Русия икономически санкции. Подобни мерки ще се отразят пагубно на българската икономика, чийто износ е ориентиран до голяма степен към Русия. Ще се боря срещу добива на шистов газ, ГМО продуктите и ще лобирам за въвеждане на визи за граждани на САЩ, докато не отпаднат визите за български граждани. Ще насочим усилия и към въвеждане на нова митническа политика, която да направи българския бизнес конкурентоспособен. Европа ни дава, но и ние може да й даваме на нея. Ние не бихме искали да трансферираме в България ценности, които не са привични и не са приемливи за нашия народ и не отговарят на българските. България трябва да си върне загубените пазари, като руския например. Не е редно и не отива на страна, която преди години е била на 7-мо място по производство на селскостопанска продукция, сега да не присъства изобщо в европейската карта. Затова трябва да настояваме за по-голям дял в разпределението на селскостопанските квоти в ЕС.

2. Категорично заставаме зад идеята за минимален базов доход от 400 евро, който да е равен с минималния доход на Европейския съюз. Тази мярка е обвързана на първо място с ограничаване на злоупотребите с бюджетни средства. Главен приоритет в нашето управление ще е намаляването на безработицата и увеличаването на доходите.

3. Плевнелиев и правителството празнуват, а ситуацията в Украйна е толкова ужасяваща, че вместо празник, трябва да има Консултативен съвет по национална сигурност. Друг е въпросът, че в този формат той не е работещ, защото в него не е представена най-голямата извънпарламентарна партия - ББЦ. Нашето предложение е българското правителство да вземе незабавно решение за предприемане на мерки за преселването на всички 400 хиляди българи, които живеят в Украйна. "Южен поток" трябва да се реализира дори в този си вид, защото ни е нужна диверсификация на източниците. Дори да имаме енергийни залежи, те не бива да се експлоатират безотговорно. САЩ например са богати на природни ресурси, но не ги разработват, а ги държат като запас.


Всички новини от категория Лайфстайл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com