Бойци на поход за Брюксел

Бойци на поход за Брюксел | StandartNews.com

Кандидат-евродепутати променят закони и наредби за равни права на потребителите

Кампания за избори, независимо дали са национални или европейски, не означава само срещи с избиратели и изслушване на проблемите им. Важното е след това да има и решение на казусите, които хората поставят. В това са категорични кандидатите на всички партии, които се борят да изпратят на 25 май представители в Брюксел.

Българският евродепутат от групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов например даде всичко от себе си в дебатите "за" или "против" споразумението АКТА. Младото острие на ДПС Илхан Кючюк пък успя да се пребори за откриването на собствена академия за ковачница на политически кадри. Известният на всички евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев вече няколко години успява да отстоява правата на граждани на Македония, които се самоопределят като етнически българи. Не по-малки битки води и кандидатът за евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки с незаконно построени махали на територията на цялата страна. А реформаторът Божидар Лукарски с добрите си адвокатски умения е успял да върне не един и два имота на бедни хора, които са станали жертва на имотната мафия у нас.

Евгени Кирилов се опълчи на АКТА

Българският евродепутат от групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов даде всичко от себе си в дебатите "за" или "против" споразумението АКТА. През 2012 година той показва на колегите си от Европарламента хилядите писма, които получава срещу ограничаването на свободата и личната неприкосновеност на десетки милиони интернет потребители. "Не ставаше въпрос за ефективна борба с пиратството и интернет злоупотребите, защото най-големите страни като Индия, Китай, Бразилия и Русия дори не са страни по него", обясни позицията си дипломатът. В споразумението имаше много общи и мъгляви формулировки, които създаваха предпоставки за свободни интерпретации от отделните държави. И за да онагледи ясно позицията си, цитира една от известните български фрази: "Мен не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра". По време на дебатите "за" и "против" АКТА поставя свой, личен рекорд. В рамките на два месеца отговаря на близо 10 000 мейла. Подобна кампания, но вече в подкрепа на каузата, направи преди месец за Стария бряст на Сливен - да стане европейско дърво на годината. Сега влиза в битката за Европарламента с мисията да популяризира кампанията на ПЕС срещу младежката безработица. "Това, което е същественото, е голямата битка с бедността, с безработицата, с младежката безработица. През последните 6 години цяла Европа навлезе във финансова и икономическа криза, но десните правителства не обръщат внимание на това", отсича Кирилов.

Илхан Кючюк извоюва училище за политика

Младото острие на ДПС. Така е наричан Илхан Кючюк от свои и от чужди. Председателят на най-многобройната младежка структура е родом от Севлиево. И като свой постигнат връх брои пробива на ДПС на предсрочните парламентарни избори в Габрово миналата година. Успяхме да имаме депутат от нашия регион, горди сме с Четин Казак, казва Кючюк на съпартийците си от Габрово и Севлиево. 29-годишният шеф на МДПС е завършил е "Политология" и "Право" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Като студент е участвал в "Академия за публични политики" в Прага, има сертификат от "Либерална академия", Германия, както и от Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа. Кючюк е специализирал и в руска програма за външна политика.

През 2012 година завършва и Българското училище за политика "Димитър Паница" и Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. Мечтата му е ДПС да има собствена академия за ковачница на политически кадри. И представя идеята си пред почетния председател на ДПС Ахмед Доган, както и пред лидера на партията Лютви Местан. Така от 2 години ДПС може да се похвали и със свое училище по политика. Академията е вече с 2 випуска от по 40 младежи. Либералната политическа академия бе кауза на младежите в ДПС, обяснява с днешна дата Кючюк. Всеки трябва да получава равен шанс за развитие, равен старт, а след това състезанието показва силите и възможностите, аргументира се Илхан. Четвърти е в листата на ДПС, но получи номинации от всичките структури на партията в страната. Сега амбицията му е да направи младежки структури в други страни на ЕС. Имаме много наши емигранти, можем да им помагаме, да ги направим съпричастни към политическия живот в страната, обяснява на своите младежкият лидер. И съвсем естествено прави офанзивата в социалните мрежи, където и без друго са една голяма част от хората на възраст от 18 до 45 години. Прати и мобилни групи на МДПС във Виена, Брюксел, Берлин. Целта е да мобилизира нашенците зад граница да гласуват на тези избори за евродепутатите на ДПС. Ние сме отворена организация и искаме повече младежи в редиците си, но не само заради гласовете за партията, казва Кючюк. И допълва, че дори и да не се занимават с политика активно, така младежите създават контакти по между си, коментират и работят съвместни проекти, трупат опит.

Андрей Ковачев се бори за българите в Македония

Гражданите на Македония, които се самоопределят като етнически българи, си имат нов защитник. От години депутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев води тежки битки срещу репресиите, които властта в Скопие налага над македонците, дръзнали да надигнат глава и да признаят публично, че се чувстват като част от българския народ. В изказване от високата трибуна на Европейския парламент д-р Ковачев остро повдигна въпроса, както е правил неведнъж. "Дискриминацията срещу българите не само че не е прекратена, а се обогатява от сегашните управляващи. Има много такива случаи - на македонски граждани, които имат смелостта и дързостта открито да заявят своята българска етническа принадлежност и да признаят своя български произход произход какъвто са имали техните деди. Те са подложени на всякакви дискриминационни практики. Това биват уволнения, както съпругата на председателя на Българския културен клуб в Скопие или скалъпване на измислени съдебни процеси", заяви той, показвайки отдадеността си по темата за правата на българите в западната ни съседка. Не минава обсъждане в Европейския парламент по темата "Македония", в което той да не вземе изключително дейно участие. Депутатът категорично взима позиция, че западната ни съседка е изкуствено разделена от България и това разделение е факт и днес, като се използва с политически цели от македонските политици.

"Двете държави имат обща история, която не може да бъде манипулирана от идеологии, било то комунистическата преди или тази на сегашните управляващи и представители на "югославската академична мисъл", пламенно обяснява той. На дела и думи д-р Андрей Ковачев категорично се застъпва и за мястото на Македония в Европейския съюз. Това обаче няма как да се случи, преди Скопие да покрие изискванията, посочва той. По думите му гражданите в Македония са разочаровани от липсата на напредък към Европа. А причината е, че "Скопие чете избирателно препоръките на Брюксел", убеден е той.

Ангел Джамбазки скочи на незаконните махали

Няколко са големите битки на кандидата за евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки, разказва самият той. Във вътрешнополитически план като най-голяма своя победа той посочва премахването на незаконно построени махали на територията на Столична община, както и в цялата страна.

"Това е само част от цялостната борба за равенство пред закона", смята той. По думите му групи хора претендират - въз основа на етническия си произход, за повече права в рамките на България. Точно там са съсредоточени и усилията му. Само на територията на Столична община са премахнати поне дузина подобни незаконни махали с десетки постройки в тях, които не отговарят на изискванията на закона, който би трябвало да е равен за всички. "Жителите на подобни махали тормозят останалите", смята Джамбазки. И посочва, че всички премахвания на подобни постройки са тръгнали като инициатива именно от него и от партията му - ВМРО.

Друг проблем, по който партията и той работят усилено с години и може да се каже, че напредък има, което само по себе си е победа, е демографската криза. "Преди 3-4 години никой не говореше за това", казва Джамбазки. И посочва, че именно ВМРО е поставила на това видно място в дневния ред проблема с демографската криза. "Ако погледнете телевизионните емисии - винаги има по един експерт, който се изказва по темата и предлага решение", заявява зам.-шефът на ВМРО. Той подчертава още, че планове за справяне с проблема вече има и в почти всички политически платформи. А щом е започнало да се говори, е много по-вероятно кризата да бъде преодоляна.

Може би най-важната битка на ВМРО е тази за българите извън България. "Това е и една от основните причини партията да съществува", обяснява Джамбазки. По думите му има множество българи, които не по тяхно желание живеят извън България - например в Сърбия или Македония. "Водим последователна и усилена борба, за да защитим техните права", казва той, като посочва конкретно правото на сдружаване на етнически принцип, което е нарушено в западните ни съседки. По думите му нашите сънародници в Македония и Сърбия са репресирани и им е забранявано да говорят на български език помежду си. Такава забрана има и в медиите. Според Джамбазки те трябва да имат право да избират свои представители във властта и партията продължава да работи за това.

Божидар Лукарски спасява имоти на бедни

Безспорно най-голямата битка в момента за Божидар Лукарски е победата на Реформаторския блок на предстоящите избори. И не само на тях. Защото за него и за съмишлениците му това е битка не за удобни места в някой парламент, а за разгрома на мафията у нас. А без това просперитет на страната ни няма как да има. Вероятността битката му да се увенчае с успех не е никак малка, защото Божидар Лукарски знае рецептата за победа. Просто трябва да имаш кауза и да си постоянен, казва той и добавя: А дали битката наистина е кауза показва сърцето. Освен рецептата 41-годишният адвокат и ръководител на предизборния щаб на реформаторите има и не малко опит в подобни изпитания, които са го калили добре.

Една от първите си битки той повежда още в пети клас. Тогава живеел в столичния квартал "Младост" и много обичал да играе футбол заедно с децата от блока. Те обаче нямали свое игрище, а ходели да ритат на много хубава площадка, която била по-далече. Мечтата ми беше да имаме такова игрище и пред нашия блок, казва Лукарски. Така постепенно в главата му се родила идеята да си направят свое на неугледната поляна пред входовете им. Първо започнахме да работим 4-5 момчета, окосихме тревата, махнахме камъните, изравнихме терена, спомня си той. Постепенно към тях се присъединили и останалите деца от блока. Всяко свободно време прекарвали в превръщането на поляната в игрище. Постепенно се запалили дори родителите им и започнали да им помагат. За месец пред блока им се появило перфектно игрище. Най-накрая майка ми дори донесе вар, очертахме терена с нея, спомня си той. Както в повечето хубави истории обаче и тук има едно "но". Година и половина след като ритали топка на игрището, на него започнал строеж на друг блок. Организирахме се веднага, родителите ни дори направиха подписка и общината спря изкопа, казва Лукарски. Победата обаче била кратка. След месец и половина строежът отново бил подновен. В крайна сметка загубихме битката със системата, но се научих как трябва да преследвам целите си - отборно, заключава той.

Адвокатската практика също му е дала много опит в сраженията. Понякога дори комичен. Миналата година след 5-годишни спорове в съдебните зали той и сътрудничката му Румяна Ножарова спечелили едно имотно дело. Ставаше дума за съседски спор за 15 кв. м двор, но битката беше много трудна, казва адвокат Лукарски. Имотът се намирал в село Гъмзово, община Брегово. Лично кметът Милчо Лалов бойкотирал делата им, като помагал на ответната страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай