Бареков: Ще сложа край на политическата олигархия

Бареков: Ще сложа край на политическата олигархия | StandartNews.com

Може да ни изключат от ЕС заради бедността, казва Николай Бареков

- Г-н Бареков, социолозите ви слагат след 2 дни в бъдещата 17-ица на България в Брюксел. Успяхте ли да активирате симпатизантите на "България без цензура"? С кои послания?

- Ние сме единствената партия, която увеличи резултата си по време на кампанията. Всички останали паднаха, защото отправихме конкретни послания към българите за нова социална политика, която те заслужават. Ние се ориентирахме към работещите хора, към безработните, към младите, към майките с децата, хората с увреждания и възрастните. Поискахме тези избори да бъдат нашата врата към предсрочен парламентарен вот и след него да управляваме България, за да подобрим жизнения стандарт. Другите не направиха кампания и резултатът е, че ние бием ДПС - това е най-малкото, което ще подарим на българския народ - една българска партия, с нов лидер - енергичен човек като мен. Но аз мисля, че можем да бием и БСП, и ГЕРБ, защото ще имаме скрит вот на тези избори. Ние ще си даряваме 100% от заплатите като евродепутати за социална политика в България. Аз вече се грижа за няколко български дечица и възрастни хора, всички пари (б.а. - от заплатата) през бюджета на Република България ще ги вложа в социална политика и дейност, а останалите колеги ще дават по 80%.

- Залог ли са резултатите от евровота за стабилността на кабинета "Орешарски"?

- Този кабинет няма бъдеще, той е мъртвороден. Орешарски провежда неолиберална политика в ущърб на българския народ. Основно кабинетът се управлява от ДПС, а там има хора, които не мислят за народа, мислят единствено за собствените си банкови сметки. Те дават на Пламен Орешарски твърде лоши съвети да продължава политиката на Бойко Борисов. С една дума - няма вдигане на доходите, остана плоският данък, данък "лихва" - хората са в състояние на геноцид и г-н Орешарски не може да изпълни предизборните обещания на БСП. И този балон ще се спука. Затова съветвам хората да не влизат в една авантюра, свързана с настъпването на зимата. Една лява партия като БСП не може да управлява с една дясна партия като ДПС. Виждате, че ДПС изцяло защитава либералния модел в икономиката.

- Докога ще говорим за Европа на две скорости? Че едни държави са в А група, а други - на опашката, като България?

- Европа вече е на три скорости, защото на последната писта на ЕС се тътри България - сама. Европа върви напред, там вече няма криза, има икономически растеж, но това става в богатите страни. В България расте младежката безработица, увеличава се броят на младите българи, които напускат страната ни, за сметка на застаряващото население, което е докарано до просешка тояга. Ако България не коригира рязко социалната си политика и не избере нов министър-председател в мое лице, който да подобри състоянието на най-бедните слоеве от населението, според мен ще се стигне в един момент до съвсем естественото изключване на България от Европейския съюз. Такава бедна държава в Европа е пълен абсурд!

- Отправихте апел към другите партии да подпишат споразумение за предсрочни избори. Кой смятате, че ще откликне на него?

- Ние симпатизираме на малките партии, те няма да влязат в европейските избори, но ще бъдат наш партньор занапред. Апелът ми е към партиите в парламента - да внимават какво правят, защото българският народ ще гласува масово за "България без цензура" и този вот, който те ще видят в неделя, ще бъде за тях сигнал, че трябва да напуснат политическата сцена. Аз ги съветвам да не вкарват България в нова зимна авантюра. Нито БСП, нито ДПС, нито коалицията, която се гласи между ДПС и ГЕРБ. Тя наистина ще бъде една авантюра за българския народ. Няма как политик като Бойко Борисов да направи нещо различно.

- Нашите имигранти често са жертва на говоренето на националистическите формации в страни членки. Как това негативно явление може да бъде преодоляно?

- Във всеки български град дойде поне по едно семейство емигранти, което ми каза, че специално заради мен и моето влизане в политиката те са се върнали в България с идеята да гласуват за мен. Хората, които са на път да напуснат страната ни, са ми казвали, че ще гласуват за последен път за мен с надежда. Аз ще им кажа, че в Европейския съюз ще имат един достоен българин, който ще знае какво да каже на другите държави, които говорят срещу българските емигранти и българските работници. Те са отишли там от нужда, никой не иска да стои в Испания и в Англия, и там да ражда децата си! Те искат да се върнат в България. Но за да стане това, трябва да има политик като мен, партия като "България без цензура", защото ние знаем какъв е дневният ред на българското общество - на първо място са работните заплати и трудовата заетост. А що се отнася до националистите от другите европейски държави, в мое лице ще имат много сериозен опонент, който ще ги постави на мястото им.

- Повлия ли кризата в Украйна върху евроизборите? Кои бяха най-честите въпроси към вас и кандидатите за евродепутати от коалицията на "България без цензура" по време на кампанията?

- Въпросите бяха свързани със социалната политика. Говорихме за дълъг списък с български политици, известни със своите кражби, както и бизнесмени, които са участвали в приватизацията и са заграбили имущество, нарушили са приватизационните уговорки. Този списък ще бъде обнародван в седмицата след европейските избори и хората в него ще бъдат предадени на прокуратурата, щом взема властта. Те трябва да бъдат разследвани. Аз много се надявам, че в този списък ще попаднат имената на редица бизнесмени, заграбили с приватизационни сделки РМД-та по време на управлението на Иван Костов - фирми, които след това умишлено фалираха, или големи концесии, които също бяха провалени. Както и тези политици, които разпродадоха ЕРП-тата, българските предприятия, "Кремиковци", и които, в крайна сметка, се облагодетелстваха. И те под строгия мониторинг на гражданското общество и на следващото правителство, което се надявам да бъде наше, да бъдат разследвани от прокуратурата и изправени на подсъдимата скамейка. Трябва да има възмездие, защото народът бе ограбен, унищожена бе средната класа. В България вече няма средна класа - има 50% хора в крайна нищета и още близо 45%, които са на ръба на оцеляването и не могат да покрият своите нужди, и накрая 5% хора, които буквално могат да се наричат заможни, което е абсурд.

- Какво е отношението ви за неотдавнашното предложение от страна на Полша и Франция да се създаде европейска енергийна общност за намаляване на зависимостта на ЕС от руския газ? Как ЕС би трябвало и би могъл в близките години да намали зависимостта от руския газ?

- Истината е, че в Европа руският газ е евтин. В Германия той е по-евтин, отколкото в България, и то със 100%. Проблемът с руския газ у нас е в посредниците. Така че, аз смятам, че ако българските правителства и българските държавници не бяха толкова крадливи и не бяха комисионери, щяха да направят руския газ в България най-евтин в Европа, но те не го направиха, затова ще трябва да разчитаме на Европа. Затова смятам, че ако Европа гарантира по-евтин газ за България, ще трябва да се откажем от другите договорки и да минем към европейската система, но мисля, че има вариант и ние сами да се преборим с корупцията в България и да доставяме евтин руски газ и в нашата държава.

- Кой български политик бихте искали да видите на изслушването за ЕК? След месеци ще излъчим и нов еврокомисар. И какъв ресор трябва да поиска България за новия мандат на ЕК?

- Един от ресорите, който предложих, бе "Земеделие". Там виждам, като една прекрасна кандидатура, която ние бихме могли да излъчим, г-н Румен Йончев - лидер на българските земеделци. Също така добър вариант за нас е и ресор "Енергетика", само че - честно казано - не знам кой политик в България, участвал в енергетиката, не се е изцапал и не е излязъл с име на корумпиран, така че тук не смея да предложа вариант. Мисля, че едно име като Петър Стоянов би било чудесен вариант за поста правосъден еврокомисар. Това е моето виждане по тези теми, но решението ще вземе партията и нашата коалиция. И, надявам се, тук стратегията да бъде изработена заедно с участието на всички партии, които имаме евродепутати - това са четирите партии, за които социолозите предричат, че влизаме в ЕП. Да седнем заедно и да сложим на масата консенсусни и национално приети кандидатури, и да ги предложим. Един добър лост в моето правителство би бил и ако България може да формулира част от бъдещата политика на ЕС и да се преборим за комисар по външната политика, но честно казано, не виждам воля сред останалите колеги политици да водим битка за такова нещо и за такива високи постове. Аз бих им препоръчал малко по-високо самочувствие.

- Каква ще е позицията на вашите евродепутати по предстоящото Атлантическо споразумение между САЩ и ЕС?

- От това споразумение трябва да изключим ГМО-то. Това е нещо, което много ни притеснява - ние сме против ГМО продуктите в Европа и в България, както и против шистовия газ. Така че, ще седнем, ще коментираме, ще видим. Америка е най-големият партньор на Европа, такъв партньор трябва да е и Русия, и Китай. Най-важното е това партньорство да бъде взаимноизгодно и за Европа, и за Америка.

- Кое е най-голямото предизвикателство пред вашата партия след евроизборите?

- Да предизвикваме предсрочни парламентарни избори, да удвоим подкрепата за нас и с помощта на българския народ да реализираме едно социално отговорно управление, което да бъде първото в историята на прехода управление на българския народ, а не на политическата олигархия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай