Аристократът на "Позитано"

Аристократът на "Позитано" | StandartNews.com

Дядото на Пирински построил часовниковата кула в Банско

Той е еталон за дипломация. Аристократ по произход, но и по характер. Георги Пирински е от социалистите, които живеят и работят на принципа един за всички, всички за един. Не се страхува от битка. Часове, след като поема поста председател на 40-ото Народно събрание, започва и първата си борба в парламента.

Обявява война на кръшкачите и шмекерите, които гласуват с чужди карти. Макар да е наясно, че битката е тежка и обречена. Девет години по-късно Георги Пирински влиза в поредното състезание - изборите за европарламент. Смята, че в момента има силно надигане на хората срещу политиката на отнемане на социални привилегии в ЕС. "Десните подмениха социалните дейности на Европа и се насочиха към засилено икономическо управление чрез орязване на бюджетите на държавите с аргумент, че трябва да стягат колана", обяснява кандидатът за евродепутат при срещите си с избиратели.

Роден е в Ню Йорк. Не остава дълго в страната на неограничените възможности. От 4-годишен живее в България. Пирински завършва с отличие столичната английската гимназия. После записва икономика на външната търговия в сегашния УНСС. След като взима диплома, започва работа като сътрудник в Научноизследователския институт по проблемите на социалистическата икономическа интеграция. Неговата упоритост му помага да върви бързо нагоре в професията.

Само на 26 години Георги Пирински има пост в тогавашното Министерство на външната търговия. Той е икономист в отдел "Международни организации". Слави се сред колегите си като аристократ. Неговият прадядо е построил 30-метровата часовникова кула в двора на Банско. След няколко години служба в структурата на Министерския съвет Пирински започва шеметно да се издига във властта. През 1980 г. става зам.-министър на външната търговия. Осем години по-късно е пак зам.-министър, но на външноикономическите връзки.

Вицепремиер е в правителството на Георги Атанасов. Следват важни постове в още две червени правителства - това на Андрей Луканов и Жан Виденов. В първото Пирински е зам.-шеф на правителството, а във второто е външен министър. Международникът на БСП разбира не само от политика. Той се интересува и от спорт. Най-много харесва зимните състезания. Бил е председател на Българската федерация по ски.

Един от неприятните моменти в кариерата му е отпадането от надпреварата за президент на изборите през 1996 г. През лятото същата година ЦИК решава, че неговата кандидатура не отговаря на конституционните изисквания за българско гражданство по рождение. Битката за Брюксел обаче се очертава печеливша за Пирински. Не само защото е на избираемото трето място, а й заради качествата и опита, които притежава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай