Юноша на "Лудогорец" със стипендия за Острова

Юноша на "Лудогорец" със стипендия за Острова | StandartNews.com

Още четири наши момчета могат да завършат там на половин цена

Теодор Николов получава възможност да учи и тренира в една от елитните футболни академии

Юноша на "Лудогорец" спечели пълна стипендия за обучение в една от най-популярните футболни академии на Острова. Британското училище "Брукхаус колидж" предлага на едно българче възможността да завърши училище по английската образователна система, като в същото време тренира под ръководството на професионалисти от академията.
Името на щастливеца бе обявено след цяла кампания за селекция на най-добрите. Това е ученикът от 10 клас на Професионалната гимназия "Шандор Петьофи" в Разград Теодор Николов. Теодор е роден в Горна Оряховица.

От 10 години се занимава усилено

с футбол, а от края на 6 клас вече е част от юношеската школа на "Лудогорец". В момента тренира в отбора на юношеската елитна група U17 на тима.

Кампанията по подбора на най-добрия приключи на осми юни. В три последователни дни на терените на спортния комплекс ДИТ в Драгалевци 34 български момчета показаха пред треньорите на Футболната академия на училището своите умения във футбола. Преди тренировъчната част обаче бяха тествани техните академични знания, което е необходимо условие, за да попаднат в училището. Момчетата направиха изпитни тестове по английски език и по математика, като някои от тях се представиха отлично и по двата предмета.

За първа година в тренировките взе участие и момче от Румъния, което премери силите си с българските участници. Специално от Англия пристигнаха шест момчета от футболната академия към училището - англичани, холандци и един кореец, които участваха в тренировките и показаха на българите какво са научили в Brooke House College. Тази година участието на българските момчета в конкурса беше много силно. Това до голяма степен затрудни треньорите на академията в избора на най-добрия сред тях. Резултатът бе, че освен единия избраник с пълна стипендия, възможност да учат на Острова, като разходите им бъдат частично покрити, получиха още момчета. На тях училището предлага 50% стипендия, като те трябва да доплатят разликата до учебната такса. Избраниците са Димитър Иванов от Бургас, Васил Василев от Пловдив,

Филип Ангелов от София и Георги Вълев от Варна. 50% стипендия

получи и румънският представител

15-годишното момче Andrei Secuiu. 10 други момчета получиха възможност за стипендии до 40% от годишната такса на училището. На всички останали участници в конкурса училището ще предложи различни стимули.

Стипендията е един уникален шанс за всеки талантлив млад футболист, избран да продължи подготовката и развитието си във футболната школа на Англия. Вече осем българчета са се възползвали от тази възможност, като един от тях - Николай Тодоров, сключи договор с "Нотингам Форест" и след това премина във футболен отбор в Шотландия. Училището предлага уникални условия за учене и спортна подготовка, като половината от деня е посветена на академични занимания, а другата половина - на спорт. Намира се в градчето Маркет Харбъроу и разполага с пансион, където живеят децата от други градове и държави. В Брукхаус колидж учат и други български ученици, които не се занимават с футбол, но пък вземат стипендии за успех. Момчетата, които изберат да заминат там, ще вземат двете последни учебни години за нивото A-level по британската образователна система и на финала ще държат английски матури.

Учат математика, за да влязат право

Учениците, избрали да учат двете последни години на Острова, обикновено не изучават всички предмети. Те избират четири от тях, на базата на които след това най-често кандидатстват в университет. Обикновено тези предмети се изучават задълбочено, като идеята е да бъдат дадени знания на университетско ниво.

Преди да изберете кои точно предмети да учите обаче, трябва да проверите какви дисциплини зачита избраната от вас специалност в университета. Едно от любопитните неща например е, че при приема в специалност право се взема предвид успехът по математика - тоест бъдещите юристи трябва да изберат математиката като един от четирите си предмета и да държат матура по нея. Тази препоръка впрочем важи и за българските абитуриенти, които смятат да продължат в университет във Великобритания в някоя от юридическите специалности. Все по-често висшите училища там гледат и хорариума от часовете по математика, които си имал в училище, така че с най-добри шансове за топуниверситети обикновено са кандидати от математическите гимназии.

В британските пансионатни училища обикновено таксите са около 30 000 паунда, но много от тях предлагат стипендии, казват консултантите от "Дарби". Дори ако стипендията не е била обявена предварително, но ръководството на училище види дете, което съответства на изискванията, тя може да му бъде предложена допълнително. Редки обаче са случаите, в които стипендията е пълна и покрива цялата такса. В повечето ситуации тя обикновено покрива половината от разноските по обучението. Възможно е обаче да бъдат присъдени няколко типа стипендии - както за академични постижения, така и за спортен или артистичен талант.

Готвят млади учени по заявки на бизнеса

Млади учени ще бъдат обучавани и по заявка на бизнеса, стана ясно по време на дискусия върху новата Стратегия за развитие на научните изследвания.

Стратегията ще стимулира реализацията на съвременни модели на университети, като въвеждане на модел за предприемачески университет или консорциум на университети и институти. Ще се подкрепят и съвместни или дуални програми за обучение. Ще бъдат въведени насърчителни схеми за заетост на млади изследователи, придобили научно-образователната степен доктор в предприятията. За целта ще бъдат създадени мрежи от регионални институции, научни организации и високотехнологични предприятия за изпълнение на целеви регионални задачи и програми. Насърчава се развитието на трансфера на знания чрез схеми за създаване на инкубатори за научни идеи. Това ще затвърди връзката между образование, наука и бизнес, заяви министър Меглена Кунева.

От документа става ясно също, че ще бъде подготвен и нов закон за насърчаване на научните изследвания. Ще се провежда също редовна оценка на компетентността на научните организации, за да не се допусне публични средства да отидат там, където няма компетентни кадри. Ще се правят и оценки в университетите на съответствието между преподаването и научните изследвания, които се провеждат там. Целта е да се избегне принизяването на един университет до нивото на професионално училище. Констатирано е също, че бизнесът трудно се включва в подобни дейности, тъй като най-голямото количество сред фирмите са малки и средни предприятия, които не могат да отделят средства за научна и развойна дейност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай