Учим в чужбина с БГ кредит

Програма "Еразъм+" позволява да теглим заеми от наши банки за магистратура навън

Учим в чужбина с БГ кредит | StandartNews.com

Изкарали сте бакалавърската си степен и искате нещо по-различно - например магистратура навън. Таксите в чуждите университети обаче далеч не ви стимулират да вземете такова решение. Новата програма "Еразъм+", която стартира от тази година, позволява да сбъднете мечтата си на кредит.

Магистърска степен в чужбина скоро ще може да се учи и със заем от наша банка. Това предвижда програмата "Еразъм+", която увеличава парите за студентски обмен и разширява обхвата на хората, които могат да пътуват в чужбина с цел обучение. Както и на стаж. Европейската комисия (ЕК) въвежда нов механизъм за гарантиране на този тип студентски заеми, който не зависи от държавния бюджет. Парите, които студентите теглят, за да учат навън, ще бъдат гарантирани директно от Европейския инвестиционен фонд, разказа Иван Модев, шеф на Центъра за развитие на човешките ресурси. Такива кредити ще могат да се теглят обаче само за втора или следваща образователна степен - иначе казано, учещите за бакалаври няма да могат да се възползват от тях. Тази част от програма "Еразъм+" ще заработи едва през 2015 г., тъй като е нужно време да се напаснат изискванията, свързани с кредитирането. Заемите ще могат да покриват както таксата за обучение, така и издръжката.

Новост е също, че за първи път от програмата ще могат да се възползват и вече завършили студенти до една година след дипломирането си. Така те могат да изкарат с тези пари втора магистратура.

За "Еразъм" вече ще се кандидатства по нов начин, разказа още Модев. Ще бъдат премахнати досегашните квоти, които получаваше всеки университет за своите студенти, с цел да се засили конкуренцията. Вместо това вузовете ще трябва да изградят свои вътрешни изисквания, по които да правят предварително пресяване на кандидатите - например успех, владеене на чужд език, но и други критерии, които всеки университет може да въведе по свое усмотрение. След това студентите ще се състезават на общо основание за получаване на пари по програмата. Ще има и много повече средства, отпускани за студентски практики. Като цяло дейностите по "Еразъм+" са обединени в три т. нар. стълбове, като първият от тях е свързан с образователната мобилност на гражданите. Това означава, че освен студентите, по "Еразъм" вече ще могат да пътуват и хора, които работят като обучители в различни организации, да изкарат курсове и придобия опит навън. По програмата ще има възможност да пътуват и ученици, както и младежи, които се занимават с доброволческа дейност.

Вторият стълб е свързан с иновациите, които позволяват на бизнеса и образованието да работят съвместно, а третият е обвързан с модернизирането на образователните системи. През 2014 г. повече от 19 млн. евро ще бъдат насочени към дейности, повишаващи качеството на образованието у нас, както и квалификацията на БГ педагозите и университетските преподаватели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай