Танев: Няма ясна дефиниция за университет, академия и ВУЗ

Танев: Няма ясна дефиниция за университет, академия и ВУЗ | StandartNews.com

София. Нямаме ясна дефиниция на това какво е университет, какво е академия или висше учебно заведение. Това каза пред журналисти министърът на образованието проф. Тодор Танев и допълни, че не е възможно всички да бъдат университети.

"Този хаос, едва ли не, бе умишлен и беше доста добре използван до този момент от редица печатарници на дипломи", заяви Танев. Министърът отбеляза, че има различни видове висши учебни заведения и не е възможно да има университет по "едно нещо", който да има и няколко катедри, които зорлем вървят по някакъв начин, за да има малко шарения. Например Музикален университет не може да има, Военен университет ми е странно как има, защото той е главно по "едно нещо", каза министър Танев. Колегите, някога, за да придобият самочувствие, са успели да обявят "университет" като титла, добави той.

По думите му тези, които са най-добри в съответните области трябва да получават държавно финансиране. Не може да има, например толкова юридически факултети, защото не всички произвеждат еднакво добре юристи, посочи Танев.

Държавата не може да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт на инициативността си. Дава се на този, който може, каза още образователният министър. Той добави, че няма никакви забележки към рейтинговата система за университетите. Танев посочи, че няма да има промени в нея.

Той смята, че желанието на повечето учители е по предметите да има само един учебник, въпреки това новият образователен министър коментира, че е един учебник било сравнително консервативно. Според него учителската професия трябва да стане регулирана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай