Следят преписвачите на матурите с 4000 камери

От министерството предупредиха квесторите да внимават

Следят преписвачите на матурите с 4000 камери | StandartNews.com

4000 камери ще дебнат за преписване на матурите, обяви на пресконференция зам.-министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова, цитирана от „Фокус".

"Очаква се днес и утре да видим какви ще бъдат резултатите и всяко едно училище да изпрати списъците с допуснати ученици. На 18 май, чисто технологично трябва да бъдат издадени служебните бележки за допускане до държавните зрелостни изпити. Това е официалният документ, който се явява вход за училището, определено за провеждане на държавния зрелостен изпит", заяви Михайлова. "Със сигурност видеонаблюдението е един от основните моменти в мерките за сигурност. Ще бъде в реално време. Във всяко училище има училищна комисия за подготовка на държавните зрелостни изпити, която определя човек за следене на видеонаблюдението в залите. Ще има и мобилни групи от МОН, които ще следят това, което се случва в училищата. Важна е ролята на квесторите. Това, че матурата е разделена на три модула, също е част от мерките за сигурност. Вътре в залата са двама квестори и учениците, които полагат изпита", каза още инж. Михайлова и натърти, че това не освобождава от отговорност квесторите. 

„Разписана е в правилата за информационна сигурност, които са разпределени. Във всеки коридор ще има също по двама квестори. На входа освен определените предварително квестори, училищата ще имат свои хора от комисията, които ще подпомагат проверката за достъп в учебното заведение. Това ще става с документ за самоличност и когато влязат в класната стая, квесторите също ще проверят тези неща. За всеки ученик има определено персонално място, което също е важно", каза тя и допълни, че за пръв път проверката на матурата ще бъде децентрализирана. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай