Русия плаща на 150 наши студенти

Русия плаща на 150 наши студенти | StandartNews.com

Русия обявява 150 места за български студенти и докторанти, които могат да учат абсолютно безплатно в някой от университетите на страната. Обикновено таксите в тях варират от 1000 до 10 000 долара. Освен субсидия за обучението си българите ще получат безплатно общежитие и медицинско обслужване. В допълнение към това им се отпуска и стипендия, която зависи от университета, който са избрали, но размерът й е между 2000 и 4000 рубли. Тези пари не зависят от академичния успех на студента. Учащите ще имат възможност и за работа, докато следват.

Документи се подават до 20 март, като кандидатстването е на два етапа. Кандидатите могат да посочат до 6 желани университета, като само два могат да са в един и същи окръг. Съветите са младежите да не избират само скъпите Москва и Санкт Петербург, защото има много рейтингови университети и в по-малките градове, където издръжката на живота е по-евтина.

Кандидатите се подбират по успех, но са нужни и 2 медицински справки - за общото здравословно състояние и за това дали студентът има ХИВ/СПИН. Българите, които до момента учат в Русия, са избрали на първо място специалности като икономика, мениджмънт и психология, има и такива, които учат нефт и газ или строителство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай