Приемат без изпит талантливи програмисти

Платен летен стаж очаква победителите в "Аз мога тук и сега"

Приемат без изпит талантливи програмисти | StandartNews.com

София. Млади таланти могат да влязат без изпит в два университета - Пловдивския и Техническия в София. Стига да успеят да грабнат призовете в националното ИТ-състезание на сдружението "Аз мога тук и сега". Като бонус към победата им е и възможността да изкарат платен летен стаж в някоя от ИТ-фирмите, които са наши партньори, разказа Кристалин Чавдаров, управител на сдружението.

Самият той е завършил в Германия, но с "Аз мога тук и сега" иска да стимулира младите хора, които желаят да правят нещо полезно у нас. "Или, ако отидат да учат навън, поне да се върнат", допълва Чавдаров. Негова е и идеята за сдружението, което има два типа дейност - националното състезание и суперлятна академия, която се провежда през август в Девин. Цената за нея е 350 лева, но победителите в състезанието получават тези пари като ваучер, за да могат да участват в лятното обучение.

За да станеш част от състезанието, няма никакъв филтър - просто се записваш и участваш. "В повечето подобни конкурси се иска да подготвиш онова, което ще представяш, вкъщи. Там всеки може да ти помогне. Ние избрахме друг подход, който съм виждал и в Германия - до последно никой не знае каква ще бъде задачата. Научават я чак в деня на състезанието", разказва Чавдаров. Обикновено става дума за нещо, свързано с практиката - тази година например състезателите трябвало да направят представяне на лятната академия. Конкурсът има 6 категории - компютърна презентация, видеоклип, графичен дизайн, уебдизайн, фотография и програмиране. Обикновено младежите кандидатстват най-много за презентациите и видеоклипа. В състезанието участват и учители, които са ментори на младежите - при нужда те могат да се допитват до тях за помощ в задачите. Тази година участниците бяха двойно повече от миналата - от 122 са скочили на 286 души, разказва Чавдаров.

Самата лятна академия пък се опитва да създаде на учениците условия, максимално близки до тези в една фирма. "Знаем, че много от тях още с началото на следването започват работа, затова искаме да им покажем как изглеждат нещата на работното място", разказва Чавдаров. Първите дни учениците слушат лекции, а в последните работят по проекти, които трябва да представят. Любопитното е, че учителите тук също са редови участници - може да се случи така, че ученик да ръководи екипа, в който има и преподаватели. "Някои от участниците от предишната академия вече намериха общ език и направиха няколко самостоятелни проекти", разказва Чавдаров. В свободното време организират за младежите игри, подобни на тиймбилдинг - скално катерене, походи около язовира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай