Събота,

Приемат без изпит талантливи програмисти

От: Failed to load user -
1540
Приемат без изпит талантливи програмисти
A
A
A

София. Млади таланти могат да влязат без изпит в два университета - Пловдивския и Техническия в София. Стига да успеят да грабнат призовете в националното ИТ-състезание на сдружението "Аз мога тук и сега". Като бонус към победата им е и възможността да изкарат платен летен стаж в някоя от ИТ-фирмите, които са наши партньори, разказа Кристалин Чавдаров, управител на сдружението.

Самият той е завършил в Германия, но с "Аз мога тук и сега" иска да стимулира младите хора, които желаят да правят нещо полезно у нас. "Или, ако отидат да учат навън, поне да се върнат", допълва Чавдаров. Негова е и идеята за сдружението, което има два типа дейност - националното състезание и суперлятна академия, която се провежда през август в Девин. Цената за нея е 350 лева, но победителите в състезанието получават тези пари като ваучер, за да могат да участват в лятното обучение.

За да станеш част от състезанието, няма никакъв филтър - просто се записваш и участваш. "В повечето подобни конкурси се иска да подготвиш онова, което ще представяш, вкъщи. Там всеки може да ти помогне. Ние избрахме друг подход, който съм виждал и в Германия - до последно никой не знае каква ще бъде задачата. Научават я чак в деня на състезанието", разказва Чавдаров. Обикновено става дума за нещо, свързано с практиката - тази година например състезателите трябвало да направят представяне на лятната академия. Конкурсът има 6 категории - компютърна презентация, видеоклип, графичен дизайн, уебдизайн, фотография и програмиране. Обикновено младежите кандидатстват най-много за презентациите и видеоклипа. В състезанието участват и учители, които са ментори на младежите - при нужда те могат да се допитват до тях за помощ в задачите. Тази година участниците бяха двойно повече от миналата - от 122 са скочили на 286 души, разказва Чавдаров.

Самата лятна академия пък се опитва да създаде на учениците условия, максимално близки до тези в една фирма. "Знаем, че много от тях още с началото на следването започват работа, затова искаме да им покажем как изглеждат нещата на работното място", разказва Чавдаров. Първите дни учениците слушат лекции, а в последните работят по проекти, които трябва да представят. Любопитното е, че учителите тук също са редови участници - може да се случи така, че ученик да ръководи екипа, в който има и преподаватели. "Някои от участниците от предишната академия вече намериха общ език и направиха няколко самостоятелни проекти", разказва Чавдаров. В свободното време организират за младежите игри, подобни на тиймбилдинг - скално катерене, походи около язовира.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички