Послание от "Арена Армеец": Канят младите да станат учители

Послание от "Арена Армеец": Канят младите да станат учители | StandartNews.com

Младите хора да изберат учителската професия, ще бъде едно от посланията на големия събор на педагози, който ще се проведе на 19 юни в "Арена Армеец". Идеята на срещата, където ще бъдат събрани 14 000 преподаватели, е да покаже, че учителите имат сила да изнесат реформата, както и да накара кандидат-студентите да се обърнат към тази професия, казаха от МОН.

Събитието ще струва на министерството 100 000 лева, коментираха оттам по повод появилите се информации, че съборът щял да излезе 2 млн. лева. Парите ще са основно за наем, LED стени и други дейности, които не могат да бъдат извършени от звена на МОН и трябва да бъдат поканени външни фирми. Транспортните разходи на учителите от страната ще бъдат заплатени от самите училища. На събора ще бъде приета и харта на българския учител, както и ще бъдат разяснени основни моменти от предстоящата реформа. Тя стартира от първи август, когато влиза в сила новият закон за училищното образование.

Междувременно синдикалисти алармират, че учителите вече бягат да упражняват професията си и в други страни. Имаме преподаватели, които са подали документи да учителстват чак в Нова Зеландия, където в момента се търсят учители. Според статистика на Синдиката на българските учители вече имаме физици, които срещу 6000 канадски долара преподават в Канада. Математиците ни също емигрират основно в Канада и САЩ. Имаме начални учители, които водят часове в частни училища на Англия. Австрия например плаща на нашите учители 3500 евро, а у нас средната учителска заплата в момента е малко над 500 лева. С промените в училищния закон тя вече ще бъде обвързана и с това какви иновации правят учителите и за по-инициативните е възможно да расте по-бързо.

Тревогите обаче са, че в следващите 10 години около половината от учителските кадри вече ще бъдат в пенсия. В момента във факултетите по педагогика учат около 20 000 млади хора - 12 141 обща педагогика и 8367 - педагогика на обучението по даден конкретен предмет. В същото време обаче след завършването си едва около 72% започват работа по специалността си. Най-голяма криза за кадри в близките години ще има за начални учители, учители по език, информатици и математици. В момента например математика се учи едва от 417 души, което е крайно недостатъчно за обезпечаването с кадри на образователната система. В същото време самите учители са неравно разпределени в страната - в столицата на интервю за назначаване в дадено училище понякога идват под 30 кандидати, а специално по литература стигат и до 100. В същото време в някои региони с месеци се чака поне един кандидат да се яви за обявеното място и в краен случай биват назначавани пенсионери.

Кунева: Можем да работим за българин с Нобел

Ако правилно урегулираме нещата, бихме могли да работим и за българин, номиниран за Нобел, заяви просветният министър Меглена Кунева. "Има българи, които участват в колективи извън страната, които вече са част от това състезание. Въпросът е как да представяме чрез тяхната работа усилията на България", каза още тя.

По думите й част от усилията на държавата може да са насочени към понижаване на средствата за достъп до данни. Такава е платформата за отворени данни (т.нар. Open Science), обсъждана от европейските министри днес. Тя дава възможност резултатите, получени в европейски изследвания и финансирани от европейския данъкоплатец, да бъдат достъпни до всички учени в съюза, каза заместник-министър Иван Димов. В разработката са участвали и български учени.

Умуват за матури през уикенда

В просветното министерство обсъждат идеята матурите да бъдат преместени през уикенда. това се прави заради голямата поредица от почивни дни, които учениците получават по време на държавните зрелостни изпити. Тази година децата от всички останали класове почиваха 8 дни, тъй като дните след матурата бяха празнични.

Междувременно тази година предстои и пробно национално външно оценяване по дигитални компетентности. То ще се провежда само за учениците от десети клас, и то не за всички. Директорите трябва да представят извадка на онези, които ще бъдат изпитвани, и на всеки от тях ще бъде генерирано потребителско име и парола, с които ще държи теста, който е изцяло онлайн.

МОН очаква: Една пета от випуска да учи в чужбина

Около 10 000 заявления за заверяване на дипломите очакват в МОН по време на кандидатстудентската кампания за обучение в чужбина. При випуск от малко над 50 000 зрелостници това означава, че се очаква навън да учи всеки пети. По време на кампанията МОН въвежда удължено работно време през месеците юни и юли.

Звеното за административно обслужване ще работи по 12 часа всеки работен ден - от 08.00 до 20.00 часа при осигурен непрекъсваем режим на работа, без да се нарушават разпоредбите на трудовото законодателство относно продължителността на работния ден и задължителните почивки. Освен това се осигуряват допълнителни гишета и служители.
До този момент работното време на звеното е от 09.00 до 17.30 часа, което съвпада с установеното работно време на голяма част от работещите. Това създава неудобство и затруднения за достъп до административните услуги, струпване на опашки в края на работния ден, както и риск от допускане на грешки при приемане на документи, казаха от МОН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай