Още в гимназията: Профайлър помага да избереш професия

Още в гимназията: Профайлър помага да избереш професия | StandartNews.com

Младите искат държавна служба или да "работят шеф", обяснява психологът Младен Владимиров

Какво професия да избера? Дали онова, което искам сега, след 5 г. ще ми намери работа? В месеците, които предшестват кандидатстването, повечето ученици се питат в коя посока да поемат. Ако имате съмнения за това какво да изберете, може да потърсите кариерен консултант. В България има фирми, които предлагат тази услуга платено, а може да посетите и напълно безплатния център за кариерно консултиране на Районния просветен инспекторат. Той се намира в сградата на Професионалната гимназия по облекло и е част от проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"Ние сме като продавач-консултанти в сладкарница", шегува се психологът Младен Владимиров, един от 12-те кариерни консултанти в центъра. Те помагат на младите хора не само да се ориентират в морето от професии, което им се предлага, но и да намерят най-подходящата за себе си. А в допълнение - и да кандидатстват за нея по най-добрия начин. Консултантите съветват и при писането на CV, мотивационно писмо и подготовката за явяване на интервю за работа. "В момента заради кампанията за кандидатстване в гимназиите най-висок интерес проявяват седмокласниците. Има и доста ученици от ХI клас, които искат да се ориентират отсега какво да изберат догодина", разказва Владимиров.

Центърът предлага два вида безплатни услуги - информиране и консултиране. Първото, естествено, е свързано с даването на пълната информация за професии, училища, университети, балове, с които са приемани младите хора в предишните години. Дава се и информация колко от завършилите младежи си намират работа по специалността, а за гимназиите - какъв процент продължават в университет, защото това е един от индикаторите какво е нивото на училището.
Консултирането вече е по-дълъг процес

там се работи и със семейството

за да може младият човек да направи най-добрия избор. По думите на Владимиров често именно работата със семейството е най-големият проблем. "От една страна, понякога родителите имат стара информация кои професии предлагат добра реализация. И казват "Дай право, дай счетоводство". Всъщност в момента инженерните професии се търсят повече", разказва психологът. В други случаи родителите искат от детето да постигне онова, което те не са успели навремето, или пък да продължи семейна традиция, - например като стане четвърто поколение лекар. "Понякога родителите дават заявката "Моето дете иска да учи еди-какво си, но ти му кажи, че трябва да учи друго", разказва психологът. В момента се разработва платформа, в което всеки ще може да влиза, включително заедно с родителите си, за да получи информацията.

Сайтът се казва orientirane.mon.bg

На него ще има въпросници, с които ученикът сам може да си състави рамкова представа за способностите и интересите си. "Идеята е младите хора да разберат смисъла на това, което правят. Когато знаеш какво искаш да постигнеш, си много по-структуриран в образователния процес. Иначе всичко ти е хаотично. Децата ни се подготвят за енциклопедисти и често не могат да конвертират това, което учат в клас, не могат да установят за какво им е потребно", твърди психологът. "А им предстои да работят около 40 г. и не е без значение дали ще вършат нещо, което им харесва, или ще се превърнат в хронични мърморковци, които постоянно се оглеждат за нови обяви и се карат с шефа. Както е казал Конфуций "Намери си работа, която ти харесва, и няма да работиш нито един ден", допълва Владимиров. "Преди време имаше бум на недвижимите имоти и се търсеше всичко, свързано с тях. После балонът се спука. Това може да се случи след 5 г. и в ИТ сектора", казва психологът. По неговите думи ще има голямо търсене на лекари, както и на хора, които се занимават с решаване на кризи на всяко ниво.
Естествено, при срещите с ученици психолозите се сблъскват с десетки дълго отглеждани или насаждани отвън стереотипи. "Младите

искат високорейтингови професии, със статус и власт

Другото, което се търси, са помагащи професии - лекари, психолози. Несигурността на пазара на труда кара децата да останат с подсъзнателно усещане, че "ако съм високо в йерархията, съкращение не ме лови". Не знаят, че това не е вярно", разказва психологът. По неговите думи съгласно популярната пирамида на човешките потребности, разработена от Ейбръхам Маслоу колкото по-висш е порядъкът на потребността, толкова по-завършен си като личност. А в момента търсенето на професии при младите хора е на първите две нива - покриване само на базисни физиологични потребности и търсене на сигурност. В тази връзка в малките населени места сред младежите много високо се котира държавната служба и особено работата в силовите ведомства - полиция и армия.
"В начална училищна възраст децата избират главно професии, свързани с игра - футболист, кечист, балерина. Най-много да кажат художник или моден дизайнер", разказва той. След пети клас важното става престижът - мнозина искат да "работят шеф". Любимата магическа думичка е "банкер". На тази възраст за нас е важно
да ги запознаем с възможностите - колко са професиите, какви са. Те са над 50 000, а някои деца не познават и 100".
Около VII-VIII клас, точно във възрастта за избор на гимназия, започват и големите грешки. "Аз съм привърженик всеки преход в образователно-професионален план да става с консултации с психолог. Защото тук обикновено децата

копират или онова, което прави най-добрият им приятел

или това, което са казали родителите. След това отиват в училище, което не им е интересно, и се превръщат в посредствени ученици", разказва психологът. Така се пропуска един важен момент от развитието на младежа, в който той може да вземе решение за бъдещето си. "Ако намерим подходящото място на всяко дете, ще улесним много работата на училищните власти", смята той.

Особено полезна е подготовката за писане на мотивационни писма и CV, за които младежите често има неправилна представа, защото в училище това почти не се учи. "Ние им показваме по каква логика се правят и как да се актуализират според позицията. Готови сме да помогнем също, ако им трябват писма и препоръки при кандидатстване за чужбина. Идеята е ние да ги научим да си търсят работа, да си я създават, да се презентират сами и да управляват кариерата си. Ако допреди години дипломата бе ключ за една врата, която отиваш и отваряш, в момента не е така", казва психологът. "Много от младите хора започват каква да е работа по време на следването си, но това прилича на приказката за оня, който целувал жабите наред, докато открие коя е омагьосаната принцеса. Накрая

станал известен като "целуващия жаби"

а не като този, който е открил принцесата", шегува се Владимиров. Той съветва младите хора, ако имат възможност, да отложат започването на каква да е работа за сметка на трупането на точки в CV-то, които ще покажат, че си стъпил на пътеката на желаната кариера - например участие в стажове, дори ако не са платени или стажантската заплата е ниска. "Ако си работил малко като барман, малко в търговска верига, и напишеш тези неща в CV-то, то изглежда не богато, а хаотично. И много по-вероятно е работодателят да те отхвърли", е мнението на консултанта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай