Направете празник от първия учебен ден

Направете празник от първия учебен ден | StandartNews.com

Закачете на видно място дневния режим на детето, за да се приучи на ред

Всеки родител рано или късно се сблъсква с темата "първи учебен ден". Дали мъникът ще тръгне щастлив в първи клас, или това ще се превърне в малка семейна драма? Това до голяма степен зависи от вас.
Ако детето по-трудно се адаптира към нови неща и контактува по-трудно, добре е да го подготвите отрано за промяната. Дори и малчуганът да е посещавал детска градина, училището изисква нови навици, по-дълъг престой на чина и по-висока концентрация. Затова не чакайте последните дни преди 15 септември, за да започнете да формирате навици. Добре е да говорите за първи клас отрано, като при това

акцентирате на положителните страни на промяната

Така детето ще чака първия звънец с радост, а не с притеснение. Включете го в избора на нова раничка и дрешки, в покупката на тетрадки и пособия за училище. При това винаги се съветвайте с него за цвета и картинката на тетрадката, отделете пари и да купите някой евтин и пъстър, макар и не толкова необходим аксесоар. Не занимавайте детето с темата "няма пари" - по-добре предварително планирайте бюджета заедно с него. Така малчуганът по-добре ще разбере защо трябва да се откаже от някои глезотийки, които търговците ще се опитат да включат в "пакета" пособия. Превърнете първия учебен ден в празник - нека и дрешките бъдат празнични, така детето ще усети, че в живота му настъпва нещо ново.

Направете у дома детски кът - ако няма да купувате нови мебели, украсете го с любими картинки и закачете на подходящо място дневния режим на първолака. Така хлапето ще си създаде навици да спазва реда, който само си е определило. Заедно планирайте времето му за уроци и разтоварване. Научете го да подрежда вещите си - отделете специално място за моливи, химикалки, сложете етажерка за книжките му, ако до момента не сте го направили. Дори и ако детето вече знае буквите, намирайте време да четете заедно.

Не плашете хлапето с трудности и не вдигайте летвата с изисквания предварително, за да не го стряскате излишно. Ако знаете, че трудно става сутрин, отделете повече време, но не го плашете с изявления от сорта "Няма да те вземат в училище, ако закъснееш" или "Ще ти се смеят в клас", защото

това ще доведе до нежелание да ходи

на училище. Подкрепяйте го дори в случай на неуспех. По-важното е да му помогнете да бъде уверено в себе си. Поощрявайте интереса му - ако нещо от наученото в училище му е направило впечатление, помогнете му да намери допълнителна информация, но не изпълнявайте задълженията му вместо него. Може да го насърчите, като му разкажете свои детски спомени, дори такива, в които вие сте преживели неуспех - това ще му помогне да преодолее проблемите, ако има такива, и да продължи напред. Не забранявайте игрите, просто ги ограничете в определени времеви рамки. Измислете игри, в които новите знания, усвоени в училище, могат да му послужат. Ако въображението ви не работи в тази посока, потърсете подобни идеи в интернет - там е пълно с познавателни игри.
Друг съвет на психолозите е да не бързате да запишете детето на сто кръжока още от първата учебна година. Първият клас сам по себе си иска време за настройка. Иначе това е и

подходящ момент за начало на езиково обучение

или тренировки по някакъв спорт. Ако обаче видите, че детето трудно се справя с няколко дини под мишница, отпишете го от кръжока или тренировките - винаги ще има време да се върне към тях по-късно.

Канете у дома приятелчетата на детето и ги оставяйте да палуват. Не опекунствайте непрекъснато, но се намесвайте тактично, ако се стигне до караници. Измисляйте "проекти", които децата да правят заедно - така хем ще научат нещо, хем ще свикнат с толкова модерната "работа в екип". Превърнете ученето в игра - и тогава то няма да тежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай