Как да решим задачите от матурата

Как да решим задачите от матурата | StandartNews.com

Всяка година изпитите след седми клас разбунват духовете. "Стандарт" публикува коментар към задачите от теста по математика на преподавателката Живка Андреевска, собственик на школа "Софроний".

Изпитът за външно оценяване на 7 клас е интересно съставен. Задачите са разнообразни и не само проверяват знанията на седмокласниците, но и провокират логическото мислене въз основа на изучената теория.
Основното изискване към условията на всички задачи за подобен изпит е да бъдат изключително ясни и коректни, за да се избегнат различни тълкувания на условията и учениците да могат бързо да се ориентират към верните разсъждения.

Когато се задава геометрична задача (задачи 14, 15 и 16), би трябвало мярката на даден ъгъл да се описва в условието (то е общо за трите задачи), а не да се приема от чертеж, за който е казано, че е "само за илюстрация". Освен това смятам, че не бива резултатът от една задача да се използва в друга, какъвто елемент има в задачи 16 и 15.

Предполагам, че най-много спорове при учителите е предизвикала точка 5 от задача 24, в която се иска да се отговори вярно ли е твърдението "Най-малката стойност на израза е равна на 5" и да се аргументира отговорът с "подробни математически разсъждения". Този въпрос (така зададен) в голяма степен може да обърка разсъжденията на седмокласниците, които са учили, че израз, доведен до изучените формули, или има най-малка стойност нула и те могат да тръгнат по пътя на това разсъждение.

Изразът има най-малка стойност 1 при n=-1. Но тъй като по условие n трябва да е цяло положително число, следва, че няма такава стойност на n и ученикът с право може да избере (грешния в този случай) отговор "В". Според мен твърдението трябва да е от типа "Има такава стойност на n, че най-малката стойност на израза е равна на 5". (Това твърдение може да се докаже и чрез непосредствено заместване.)

В заключение, радвам се, че специалистите в Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование мислят и успешно работят за осъвременяване и практическа насоченост на математичните знания. Посоченото от мен не намалява стойността и положителната оценка на изпита като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай