Четвъртък,

Изчезват кадри като физици и химици

От: Администратор -
1650
Изчезват кадри като физици и химици
A
A
A

Варна. До десет години България остава без добре подготвени физици, химици и машиностроители, защото няма интерес към тези университетски специалности. В същото време 41% от студентите избират да учат право, икономика и администрация. Преодоляването на този дисбаланс е една от целите на бъдещата стратегия за развитие на висшето образование, каза пред ректорите на варненските ВУЗ-ове Мария Фъртунова, началник на дирекция в МОН. Тя и зам.-министър Атанаска Тенева представиха проекта за стратегия, който ще се обсъжда и допълва до май 2014 г.

Поради факта, че само 30 на сто от абсолвентите се реализират по специалността си, а и заради демографския срив, кандидатите да учат са намалели за последната година с 15 000. Обявените 71 000 свободни места са били с 9000 повече от броя на абитуриентите, очерта друг проблем Фъртунова. Тя допълни, научната кариера също не е привлекателна за младите, защото докторантите във всички 51 вуза у нас са едва 10 000.

От МОН смятат, че реформата трябва да осигури лесен вход в университетите и строг контрол на изхода. Обсъжда се вариант акредитацията на висшите училища да се извършва от международни експерти. Ректорите на Икономическия университет проф. Пламен Илиев и на ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" проф. Боян Медникаров бяха категорични, че Националната агенция за оценяване и акредитация не си върши работата. Според тях трябва да се промени и рейтинговата система, чрез която идва 75% от финансирането на университетите. Двамата смятат , че тежестта на показателя "реализация" трябва да се коригира, тъй като в София са концентрирани голяма част от бизнеса и администрацията и вузовете от страната не могат да мерят сили с тези от столицата.

"Губим и външни пазари. Азиатците и турците, на които разчитахме, вече са много по-напред от нас в сферата на образованието и едва ли ще имаме наплив на студенти от тези страни. Затова държавата трябва да ни посочи нови стратегически пазари", настоя проф. Анна Недялкова, президент на ВСУ "Черноризец Храбър".

Ректорите приемат идеята на МОН да се въведе смесено финансиране на вузовете с участието и на бизнеса.


Всички новини от категория СтандАРТ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички