Гид за първокурсници на Острова

Изчакайте до 1 януари 2014 г., ако ще си търсите работа

Гид за първокурсници на Острова | StandartNews.com

2000 млади българите стягат багажа си за Острова. Тази есен ще са студенти във Великобритания. Какво задължително трябва да сложат в куфара си? И кои са първите неща, за които трябва да се погрижат на британска земя - за да си намерят жилище и работа? От "Интеграл" изготвиха специален гид за "зайци" на Острова.

А "Стандарт" се "разходи" из него - ето и най-важното, което всеки първокурсник трябва да знае, преди да отлети за Лондон.

Документите - те трябва да са ви грижа номер 1, като стягате куфара за Острова. На първо място сложете в багажа си писмото за безусловен прием в университета. Често се случва по време на регистрацията след пристигането да се окаже, че студентът не фигурира в списъка на приетите, уточняват експертите. В последствие се оказва, че системата е блокирала и съответният младеж е приет. Но ако има в себе си документ, който го потвърждава, би си спестил много главоболия. Писмата от Великобритания за България обикновено пътуват 3-4 седмици. Ако от вашето учебно заведение пропуснат се съобразят с този факт, може писмото за безусловен прием да пристигне, след като сте заминали.

Затова от "Интеграл" съветват, ако преди да заминете, все още не сте си получили писмото, да отворите профила си в интернет, където са ви уведомили, че мястото ви е потвърдено, и да си разпечатате съответната страница.

Втори в списъка с най-важните документи е този за финансиране. Обикновено голяма част от студентите теглят кредит, който да покрие таксите за обучение. Всеки одобрен за финансиране получава писмо с тази информация на домашния си адрес. Принципно трябва да пристигнат общо 4, свързани с кредита, но поради състоянието на пощата това се случва изключително рядко. Това обаче не е от значение. Всяко едно от тези писма ще ви свърши работа, за да потвърдите пред университета, че сте одобрен за кредит. В някои ВУЗ-ове не се интересуват от начина на плащане по време на регистрацията, а към средата на октомври, когато първите 25% от таксата трябва да бъдат преведени. Затова пазете писмото си, докато не ви потърсят. Важно е да се знае, че отпуснатият кредит е само за първата учебна година. Ако искате и за втората, трябва да кандидатствате отново напролет.

Нанасянето в общежитието, в което ще живеете, обаче става веднага след пристигането. Хубаво е да имате копие от договора за настаняване, в който са посочени адресът и номерът на стаята. Ако пристигате в събота, в неделя или извън официалното работно време (след 17 ч), погрижете се да уведомите общежитието, за да знаят кога да ви очакват.

Не забравяйте европейската си здравна карта, която потвърждава, че сте осигурени, както и лична карта и паспорт. От "Интеграл" препоръчват да вземете и двата документа за самоличност със себе си. Във Великобритания е практика, когато си откривате банкова сметка, да искат да оставите документ за самоличност в банката, докато сметката ви е готова. Шофьорската книжка или актът за раждане са документи, които можете да използвате, ако ви спрат на улицата и искат да ви проверят. Но в случай, че банковата ви сметка не е готова до Коледа, вие искате да тръгнете към България, но личната ви карта е още в банката, няма как да минете през летището, ако нямате паспорт. Накрая, но не на последно място, са двата най-важни документа. Оригинал на преведена и легализирана диплома за завършено средно образование и оригинал на документа, който удостоверява познанията по английски език (TOEFL/IELTS).

БГ дипломата не може да ви послужи за нищо във Великобритания, затова по-добре я оставете в България, за да не я загубите.

Освен всички задължителни документи има и препоръчителни, които консултантите съветват да носите в куфара си. Например - макар самолетните билети вече да са електронни, е хубаво да имате принтиран билет в себе си, защото, когато е двупосочен и дойде време за прибиране, се започва чудене - на коя дата беше полетът, в колко часа и т.н. В случай че в този момент нямате интернет под ръка, хартиеният вариант ще ви е много полезен.

Внимавайте и за друго - когато получавате информация на коя дата трябва да бъдете в университета, ви казват и дали ви е осигурено посрещане или не. Ако нямате такава екстра, е хубаво да се поразровите и да се запознаете с някой друг от България, който ще учи във вашия университет и, ако можете, да си организирате трансфера от летището до съответния град заедно. Ако пък предпочитате да се подсигурите, в интернет на адрес www.nationalexpress.com и www.nationalrail.co.uk можете да проверите кои са удобните за вас автобуси и влакове. Ако решите да си запазите билет предварително, предвидете 2-часов интервал между кацането на самолета и тръгването на автобуса. Препоръчително е всеки студент да се запознае с двата сайта, защото, независимо че някои университети посрещат по Коледа, когато дойде време за прибиране в България, всеки трябва да се справя самостоятелно.

Още нещо - в суматохата около заминаването не пропускайте да си направите повечко паспортни снимки. Много е вероятно за някакъв вид документ да ви потрябват още през първите дни, когато ще сте притеснени и неориентирани. По този начин ще си спестите търсенето на фото, където да се снимате. Ако имате готова снимка и в дигитален формат, също няма да ви бъде излишна. ISIC картата е още една препоръчителна добавка към папката с документи. Тя осигурява много намаления в най-различни сфери не само във Великобритания. С нея можете да получите отстъпка в библиотека, хотел, заведение или оптика.

Консултантите от "Интеграл" съветват всички първокурсници да направят няколко важни неща, преди да заминат. Едно от тях е изготвянето на списък с имунизациите, които са им правени през годините. Когато решите да се регистрирате при личен лекар, той задължително ще ви поиска тази информация, но не е нужно тя да е на официален документ. Може просто да си ги запишете на латиница на едно листче. Важна подробност е имунизацията против менингит, която в Англия е задължителна, а тук не. Когато видят, че не сте имунизирани, ще ви попитат дали имате желание да го направите, затова е хубаво предварително да го обсъдите с личния си лекар в България и с родителите си. Ако се съгласите, имунизацията ще ви бъде абсолютно безплатна, а ако откажете, ще ви помолят да подпишете декларация, че го правите на ваша отговорност. Преди заминаването е хубаво да си активирате и роуминг.

Голяма част от студентите, след като пристигнат, си закупуват карти с английски номера на принципа на нашите предплатени карти. Но едва ли ще го направите още на летището. Затова е най-добре да активирате тази услуга, за да можете да информирате близките си, че сте пристигнали нормално. За да се презастраховате, направете си и по едно копие на всички важни документи, които взимате със себе си, и го оставете на родителите си. По този начин няма да е фатално, ако загубите нещо или в България ви потрябва документ, който сте оставили в Англия.

Съдържанието на куфара по-често притеснява повече родителите, отколкото самите студенти. Зарежете всички къси панталонки и тениски, в Англия те няма да ви трябва, съветват от "Интеграл". Заредете куфара с топли и дебели дрехи. Не забравяйте и всякакви зарядни устройства. Във Великобритания контактите са различни от нашите, затова ще ви бъде необходима и специална представка за контакт. Важно е да се запасите и с лекарства. Техните лекарства са различни от нашите и ако ви се наложи да ползване някакъв вид обезболяващо или антибиотик, е хубаво да имате под ръка нещо, което вече сте ползвали и познавате ефекта му. Типично българските храни като лютеница, луканка и сирене много липсват, докато намерите българки магазин, така че може да си вземете и такива неща. Ще ви бъдат от полза. Ако забравите нещо или не успеете да си пренесете всичко необходимо, има няколко варианта да ви изпратят багаж до Великобритания. Линковете за повече информация са www.gabco.org, www.donesimi.com и www.uktobg.com.
Ако сте редовен студент, без значение къде, и сте под 26 г., имате право държавата да ви осигурява. За целта обаче трябва да представите документ, който потвърждава статуса ви на студент, т. нар. уверение, което имаме и в България. След това трябва да го изпратите на близките си да го преведат и да го представят най-късно до Нова година. Тази процедура се повтаря всяка следваща година, защото уверението е с едногодишен срок, т.е. потвърждава, че сте студент само за настоящата учебна година.

Хубаво е да тръгнете с някакви пари кеш и на място да си откриете английска банкова сметка, но за всеки случай вземете и българска карта в себе си, за да не стане така, че ви забавят откриването на сметката, парите кеш свършват и няма как от България да ви преведат други. Много добре проучете колко ще ви струва с българската карта да теглите от банкомат в Англия, защото таксите им са високи - 3,5 или 7 паунда, в зависимост от банката, плюс процент от сумата, която теглите. Най-добре е да плащате директно с карта или да влезете в банка и да си изтеглите парите от каса. Във втория случай такси или няма, или са много скромни.

Правото на работа и разрешителните притесняват повечето български студенти във Великобритания. Консултантите от "Интеграл" съветват да изчакате януари 2014 г., когато би трябвало всички подобни ограничения да отпаднат. По-подробна информация и най-новите решения по въпроса може да намерите на адрес www.ukba.homeoffice.gov.uk



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай