Евростипендиите за инженери и учители

Евростипендиите за инженери и учители | StandartNews.com

Кандидатстудентската кампания отдавна не е само през лятото. Всяка година расте броят на университетите, които провеждат предварителни изпити, дори на няколко сесии. Поради това може да се каже, че още преди матурата университетите са излъчили достатъчно отличници, които да заемат местата в най-добрите специалности.

Отличниците, които учат право и психология, само с бонуси от вузовете

Уточняват кои са приоритетните професии за държавата

Евростипендиите от следващата учебна година ще се дават само за специалности, които са приоритетни за държавата. Това обяви пред "Стандарт" заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков. Схемата е заложена в новата оперативна програма "Наука и образование" за интелигентен растеж".

Досегашният проект за евростипендии, който приключва през тази учебна година, позволяваше студентите от всички специалности да вземат допълнителни пари, ако отговарят на определени изисквания. Сумата беше 120 лева на месец. Все още не се знае какъв ще бъде новият бюджет, но парите в него ще бъдат давани само на специалности, които държавата е отчела като важни или в тях се чувства недостиг на кадри. Със сигурност сред тях са инженерните и техническите науки, както и педагогиката. Последната е включена, защото в следващите 10 години се очаква около половината учители да излязат в пенсия, а нови попълнения няма.

Обсъжда се също дали тук да присъстват аграрните специалности, както и някои от природните науки. Предполага се, че специалности, за които така или иначе има голямо търсене, като например право или психология, ще бъдат изключени от този списък. Ще се отпускат обаче и стипендии за достъп до образование на младежи в затруднено материално положение. Даването на евростипендии няма да пречи на младите хора да вземат и академична стипендия, която се отпуска от държавния бюджет.

"Досега националният бюджет за стипендии за успех всъщност беше по-малък от евростипендиите, което не е нормално", каза проф. Денков. "Евростредствата по принцип се отпускат за осъществяване за реформи в преходен период. Забранено е те да бъдат използвани за заместване на държавните ангажименти за финансиране на една или друга дейност. Досега през последните години имаше едно изкривяване на ситуацията", допълни Денков. В последната година само около една трета от кандидатствалите за евростипендии са получили такива. За да бъде отпусната такава стипендия, трябва да си положил всички изпити и успехът ти да е не по-нисък от добър. Ограничението е обаче парите да получат до 20% от студентите в редовна форма на обучение. Отделно от това Европа отпуска средства и за студентски награди. Те обаче няма да бъдат ограничени само до приоритетните специалности.

Пазят един месец записите от матурите

Записите от държавните зрелостни изпити ще се пазят в срок от един месец след провеждането на матурата, каза пред "Стандарт" заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Ако за този период се появят някакви съмнения, че има преписали зрелостници или подсказване на изпита, след преглеждане на записа работите им ще бъдат анулирани, а квесторите - наказани. Учителите, които са позволили да се преписва, ще дават писмени обяснения за случилото се. Директори вече обясниха, че квесторите ще бъдат инструктирани да обръщат внимание и на ученици, които твърде често отмятат коси или спират да пишат на неравномерни интервали, защото това може да бъде знак, че някой отвън им диктува темата.

Общо 5000 зали във всички училища ще бъдат оборудвани с камери, които ще записват по време на цялата матура. От МОН увериха, че вече са намерени камери за всички зали, където ще се провежда изпит. До момента нямаше изискване изпитите да бъдат записвани, а записите - съхранявани след това. Общо 63 500 зрелостници се очаква да се явят на задължителната матура по български език и литература.

11 000 получили пари за успех

За зимния семестър на учебната 2014/2015 г. стипендии за успех са получили 10 496 студенти, сочат данните на Министерството на образованието и науката. Общо 6,237 млн. лв. са били раздадени на студенти с висок успех. За същия период специални стипендии, или така наречените награди, са получили 2521 млади хора. Според регламента на проекта обаче един студент може да получи повече от една евронаграда, ако има повече от една разработка. Затова реално раздадените стипендии са общо 4963, като младите хора са получили общо 992 600 лв.

Освобождават от такси за висок успех

Икономическият университет във Варна освобождава от такси за първата година кандидат-студентите, постигнали най-висок резултат. Класираните на първо място с минимум 50% от максималния брой точки се записват и в специалност по избор.
Вузът дава възможност за ранно записване и на лауреати от национални, международни и организирани от Икономически университет - Варна олимпиади, както и на получилите оценка минимум Отличен 5,50 на положен в университета електронен кандидатстудентски изпит. Такъв онлайн тест е въведен от миналата година. Електронните тестове по български език и литература и по география на България включват 80 въпроса, а тестът по математика - 60.
география на България, икономика, управление и предприемачество.

СПА и частен детектив сред новите специалности

Студенти ще изучават грижата за стари хора в Стара Загора

Атрактивни специалности ще има в някои от висшите училища и тази година. Варненският свободен университет освен познатата досега "Криминалистика" вече ще предлага и нов профил, наречен "Криминално разузнаване". Той включва полицейско-разузнавателни дисциплини и ще подготвя специалисти, свързани с разкриване на извършителите на престъпления и с извънпроцесуално издирване и запазване на доказателства. Профилираната подготовка ще даде възможност за работа в полицейски структури и частни детективски бюра.

Друга нова специалност във ВСУ е "Международни отношения и право", която формира специалисти в сферата на дипломацията, правото, външната политика.
"Рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА" пък е част от атрактивните специалности, които ще привличат млади хора в Медицинския университет във Варна.

Тракийският университет в Стара Загора пък иска да разкрие нова специалност в педагогическия факултет, в която ще бъдат подготвяни учители по информационни технологии, съобщи временно изпълняващият длъжността ректор проф. Иван Въшин. Специалността е минала успешно първото сито - в Националната агенция за оценяване и акредитация и от ръководството на вуза очакват да получат картбланш за обучение на 120 студенти още тази есен. В момента информатиката е един от предметите, за които най-много не достигат преподаватели.

Медицинският колеж към ТУ - Стара Загора пък открива нова специалност "Гериатрични грижи", с което ще изпревари порива на просветния министър Тодор Танев да отвори колеж за стари хора. В тази специалност ще се подготвят млади хора, които могат да работят едновременно в медицински и в социални услуги за възрастни - домове за стари хора, социален патронаж, хосписи, както и домашни грижи за стари хора. Таксата на студент в тази специалност е 300 лева. Сравнително нова специалност в ТУ е и парамедик, където ще бъдат приети 30 студенти. Интересното при нея е, че студентът може да бъде приет и с оценката от матурата си по литература.

Алма матер пък отваря нова специалност хебраистика, която условно може да бъде преведена като наука за Израел. Студентите трябва да имат много добър английски, защото ще слушат лекции и от професори на израелски университети. Те ще изучават както езика и културата, така и социално-икономическите особености на страната.

И Медицинският в София с изпити през пролетта

Медицинският университет в столицата също въведе предварителни изпити през пролетта от тази година. Вчера кандидатите държаха изпит по химия. Досега той бе един от малкото университети, които приемаха само със стандартния кандидатстудентски изпит през лятото. "Решихме да изпробваме тази нова форма и се оказа, че има над 1400 абитуриенти, записани за изпити", каза ректорът на университета проф. Ваньо Митев. Оценката от този тест е равнопоставена на изпита, който ще се държи през лятото, като при класирането се взема по-високият резултат от двата изпита.

Най-много отличници в Софийския университет

Най-много евростипендии са получили студентите от Софийския университет, който е и най-голям. Общо 1236 млади хора от Алма матер са взели стипендии за успех, а 625 са получили награди. Следват ги студентите от УНСС, които са получили общо 1188 стипендии и 601 награди. На трето място се нарежда Пловдивският университет с 1009 стипендии и 510 раздадени награди. Най-малко такива стипендии са получили младите хора, които учат в Театрален колеж "Любен Гройс", където обаче и студентите са по-малко.

Любопитното е, че според списъка такива стипендии са раздадени и на студенти, учещи във висши училища, които се намират на едни от последните места в рейтинговата система на университетите.

Първата диплома след седми клас

Учениците ще получават основно образование след 7 клас, решиха окончателно депутатите от образователната комисия в НС. Гимназията ще се разделя на два етапа - до 10 и до 12 клас. Доскоро се водеха спорове дали основното образование да остане до 8 клас, както е в момента, или получаването на първата диплома да бъде свалено с една година. Началното образование ще бъде до 4 клас, както е и сега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай