Дарения носят премии на школски директори

Дарения носят премии на школски директори | StandartNews.com

София. Директори, които осигуряват за училището пари от дарения и спонсори, могат да получат по-високо допълнително заплащане. Това става ясно от карта за самооценка, разпратена на школските шефове от регионалния образователен инспекторат в столицата. Всяка от дейностите, извършена от тях, се оценява с точки. За дарения до 5000 лева директорите получават 1 точка, а над тази сума - 2. По една точка им се дава и ако училището има собствени приходи.

Най-много точки - общо 20, им носи начинът, по който организират учебния процес. Ако школото е на 2 смени, това им дава три точки. По-големите паралелки също им носят по-висок бонус, въпреки че това на практика затруднява обучението. Ако работят с деца със специални образователни потребности, точките растат в зависимост от броя на учениците. Над 10 деца носят 5 точки.

Бонуси има и за участия в олимпиади, матури и външни оценявания. Ако през миналата година школото не е успяло да реализира прием в първи и осми клас, директорите не получават точки. Ако изпращат учители на обучение, това също вдига бонуса им. Ако шефът е влязъл в часовете на над половината учители, има бонус от две точки. Работата по над 3 проекта носи 4 т. В професионалните школа пък директорите получават най-много точки, ако са успели да изнесат практиката на реални работни места в цехове или заводи. Ако такава е осигурена за всички ученици, директорът получава 4 точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай