Да покориш Масачузетс

Момчето представяло научния си проект 10 минути с чорап върху обувката

Да покориш Масачузетс | StandartNews.com

Един ученик на СМГ нареди България в топ 5 по време на лятната школа RSI, която се провежда в световноизвестния Масачузетски технологичен институт. Румен Данговски е сред петимата гимназисти, представили се най-добре измежду 81 младежи от общо 16 държави. 51 от тях са ученици от САЩ. В школата участват двама българи - другият ни представител е съученикът на Румен Николай Стоянов. И двамата тръгват от Ученическия институт по математика и информатика към БАН. От 2000 година страната ни изпраща участници в школата в САЩ, разказва Румен. Тази година там имало и трима български преподаватели - засилено присъствие, което е плод и на добрата ни традиция в тази наука.
---
Той описва математиката като "готино" явление, а когато заговори на нейния език, преводът става наистина труден. Защото за Румен тази наука отдавна е престанала да бъде любим предмет - още от четвърти клас, когато се потопил в извънкласните аспекти на тази наука. И открил, че това е истинско поле за творчество.
"Това, което ми допада от математическото мислене, е възможността човек да постави нерешена задача пред себе си и да се впусне в дълъг процес на търсене на отговор, като използва техники и принципи, предложени от утвърдени математици. А когато известните идеи не работят, въпросът става още по-привлекателен и човек е свободен да твори", разказва младежът.

Именно творческа е била и задачата му в Масачузетс. "Работих върху сериозен

проект в сферата на абстрактната алгебра

под ръководството на Нейтън Харман (докторант в MIT) и под наблюдението на професор Павел Етингов от MIT, който е световноизвестен математик в модерната алгебра", разказва Данговски. Проектът е твърде специализиран, за да бъде преведен на нематематически език - най-общо става дума за "специални алгебрични структури, които не са комутативни - т.е. редът на операциите е от значение", обяснява Румен. Тази тема се развива активно от 2007 година в MIT и в други университети. Писмената му работа е отличена сред 5-те открояващи се научни приноса от общо 81-те проекта на RSI. "В представителната петорка имаше още един математически проект и по един в областите биология, когнитивна психология и физика", разказва Румен.

Голямото предизвикателство за него била устната презентация. "Исках да илюстрирам по възможно най-достъпния начин например понятието комутативност. За целта трябваше с максимална скорост да сменя реда на обуването на чорап и обувка, за да покажа, че резултатът не е същият. И така - до края на 10-минутната си реч, да се движа с чорап на Red Sox върху обувката си", смее се Румен. Твърди, че освен чисто научна полза престоят му донесъл и друго познание - "научих се да помагам на останалите ученици в процеса им на работа, да не се притеснявам да питам, каквото не знам. Както и да се забавлявам и да споделям радостта си от постигнатите резултати", разказва ученикът. Радва се, че имал уникалния шанс по време на RSI'13 да работи с Антони Рангачев в качеството му на тютор. Рангачев е български докторант в Североизточния университет и MIT, участник в лятната школа от 2004 г. Всъщност той е преподавал на Румен още в първите години на летните изследователски школи в Ученическия институт.

Първите опити на Румен да се занимава с изследователска математика са в осми клас - точно по време на конференциите, организирани от Ученическия институт. Всички негови преподаватели говорят с удоволствие за него и за способността му още като ученик да работи напълно самостоятелно в научната област.

"Под ръководството на професор Николай Николов започнах да описвам идеите си на професионален математически език. Г-н Николов ръководеше и първата ми публикация в българското математическо списание "Сердика", разказва момчето. След това с негова помощ Румен се свързва със сегашния си ръководител акад. Веселин Дренски - "един от най-добрите световни специалисти в алгебричната сфера, която ме интересува в момента. Работейки с него, имах невероятната възможност да науча алгебрични техники и методи, които са основни за бъдещия ми проект на RSI", разказва Румен. Доц. Евгения Сендова, дългогодишен тютор на RSI, пък му помагала през цялото време да представя резултатите си на достъпно за публиката ниво. Ученическият институт му помогнал и през цялото време да се съветва с бивши български участници на RSI - Калина Петрова, Кати Велчева, Рафаел Рафаилов, Станислав Атанасов, Кати Евтимова, Георги Керчев и други. "Разбира се, постоянният ми интерес към математиката се дължи и на невероятните ми гимназиални учители през годините - г-жа Диана Дангова и г-жа Ирина Шаркова", изрежда младежът.

Работата на Румен върху разработката от Масачузетс обаче няма да спре дотук. След края на школата всеки участник получава препоръка от CEE, която е формирана на база мнението на ментори, тютори, съветници, както и на директора на програмата. Тя може да му послужи при бъдещо кандидатстване в топ висше училище.

Конкуренцията за тези университети се увеличава

защото все повече страни учредяват еквивалентни структури на нашия ученически институт. Сега ще се опитам да развия темата си от RSI до ниво публикация, разказва Данговски. Очаква с нетърпение и тазгодишното издание на Нощта на учените. "Там ще имам възможността да се състезавам за едно от трите места, които ще определят българските участници на престижния конкурс Intel ISEF 2014". Убеден съм, че MIT, Харвард, както и други университети покрай Бостън са добри места, ако човек иска да учи в тази насока", казва Румен, но не бърза с избора си. Иначе в свободното от математика време той обича да плува, както и да играе любимия си снукър. Не пропуска и забавленията с приятели.

Школата е трамплин за бъдещи учени

Международната лятна научноизследователска школа за ученици Research Science Institute (RSI) се организира от американския Център за върхови постижения в образованието (CEE). Всяко лято в кампуса на Масачузетския технологичен институт се събират над 80 средношколци от САЩ и от около 20 страни от Европа, Азия и Австралия. Там в продължение на 6 седмици те разработват научен проект под ръководството на изявени учени - професори и докторанти от MIT, Харвард и други университети в района на Бостън.

Участниците в школата имат уникалния шанс да преминат през целия процес на научна дейност - от четене на класическа и съвременна литература в своите сфери през разработването на конкретен научен проблем до представянето на резултатите във вид на научна статия. Правят и устна презентация пред цялата лятна школа и жури от специалисти в няколко научни области. Много от възпитаниците на RSI в последствие стават известни учени. Тази година се проведе юбилейното 30-о издание на RSI от 23-ти юни до 3-ти август.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай