Частните училища vs. депутатите

Частните училища vs. депутатите | StandartNews.com

Ако обучават всяко пето дете безплатно, трябва да вдигнат таксите на останалите

Частните училища застават против идеята на депутатите да обучават без такси 20% от децата, ако получават държавно финансиране. Този текст бе записан в проектозакона за училищното образование между първо и второ четене по предложение на депутата от Реформаторския блок Бойка Маринска. Той получи подкрепата и на депутатите от ГЕРБ. В него не бе разписано по какви критерии се определят децата, които ще получават безплатно обучение, като народните представители оставиха това да бъде уредено с правилниците на училищата. Ясно е само, че предимство ще имат децата с изявени дарби и тези със специални образователни потребности.

Българската асоциация на частните училища обаче не приема този текст, каза нейният председател Милка Славчева. Организацията свиква днес пресконференция, на която ще обявят аргументите си против залагането на тази идея в училищния закон. Един от мотивите им е, че този текст ще промени изцяло философията на тази част от закона и на принципа "парите следват ученика". Получава се така, че едни ученици са поставени в привилегировано положение за сметка на други, поясни Славчева. Освен това не е ясно регламентирано

кой трябва да плаща таксите

на децата, които ще се учат безплатно в частните училища. Това може да доведе до увеличаване на тарифите за останалите ученици, поясни Славчева.

Всъщност идеята на проекта първоначално бе намаляване на таксите на частните училища, след като влязат в системата на държавно финансиране. Те ще получават от държавата средно около 1300 лева на дете, но вече няма да имат право да събират пари за услугите, които държавата е покрила. Експерти от МОН поясниха, че при това положение те ще могат да искат пари от родителите само за сграден фонд и извънкласни дейности. При това дори и тези такси ще имат регламентиран от държавата таван. Причината е, че при получаването на държавно финансиране частните училища влизат в един европейски регламент, който определя при какви условия частни фирми имат право да получават държавни помощи. Едни от изискванията е те да не могат да формират висока печалба, за да се избегне възможността държавата да налива пари директно в джоба на частника. При това положение тези училища ще трябва

да имат норма на печалба максимум 5 до 10%

което вероятно ще откаже част от тях от идеята да кандидатстват за получаване на пари от държавата, поясниха от МОН. Общо 16 млн. лева са нужни за всички частни училища, ако те пожелаят да се включат в системата на държавното финансиране, каза главният секретар на МОН Красимир Вълчев. Неговите очаквания обаче са, че парите ще бъдат по-малко, тъй като не всички частни школа и детски градини ще поискат да получават държавна субсидия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай