Бг студентите на Острова - поне две години с кредити

Бг студентите на Острова - поне две години с кредити | StandartNews.com

След Brexit

Пуснаха формулярите и за заемите на магистри

Ще се отрази ли Brexit-ътна таксите на българските студенти, които учат на Острова? Поне в близките две години не, смятат консултантските фирми за образование в чужбина. Общо около 7000 са българите, които следват във Великобритания, като над 95 на сто от тях учат изцяло или частично с кредити. "Всички българи, които вече са приети, ще завършат съгласно договора, който е сключен с тях, като цените няма да се променят", казват консултантите от "Интеграл". Те администрират проекта "Световно образование", чрез който заминават по-голямата част от българските студенти в чужбина. Според тях в следващите две години сънародниците ни там ще запазят статута си и начините на финансиране, които ползват и в момента. Те припомнят, че от подобни преференции в момента се ползва и Швейцария, въпреки че не е част от ЕС, а само от Европейската асоциация за свободна търговия /ЕАСТ/.

"Поне още две години таксите за студентите ни във Великобритания няма да нараснат, а и след това не се знае какво ще стане", казва Бистра Илиева, президент на консултантска къща "Дарби". По нейните думи, още преди референдума 95 британски университета са заявили категорично, че няма да вдигнат цените за младежите от ЕС, защото всеки 20-ти бакалавър и всеки десети магистър е от тези страни. В същото време вече стана ясно, че британската компания, отговаряща за студентско кредитиране, е готова и с формулярите за кредити, които от тази година за първи път ще бъдат отпускани на магистри. Това означава, че в близките две години, докато завършат, подобни притеснения не трябва да имат и магистрите ни. На тях се дава възможността да теглят заеми до 10 000 паунда за една учебна година, като това е таванът на таксите за магистратура. "Великобритания ще иска да запази и възможностите за обмен на студенти и научни работници, например по програмата "Еразъм плюс", твърдят консултанти. В момента десетки студенти заминават за един или два семестъра в Англия, за да се докоснат до възможностите за обучение на британската образователна система. Самите английски университети държат да запазят и възможностите за европейско финансиране на научни проекти, тъй като само до момента Великобритания е получила за наука близо 7 млрд. евро. Много от тези проекти се правят съвместно с други европейски университети, така че научната общност на Англия едва ли ще иска да остане в изолация.

По-неясно е какво ще се случи с онези студенти, които тепърва искат да кандидатстват и са избрали Великобритания за място на своето образование. Засега никой не смее да коментира в по-дългосрочен план дали за тях няма да има промени в тарифите. Когато България влезе в ЕС и студентите ни получиха възможност да теглят кредити за образованието си там, таксите на британските университети все още бяха относително ниски - около 3000 паунда. Няколко години по-късно обаче английските власти позволиха на университетите да либерализират цените, след което таксите скочиха на 6000 до 9000 паунда. В момента най-добрите университети обучават срещу сумите от 9000 британски лири, но това намали броя на желаещите да учат там само за година, след което тяхната цифра отново започна да върви нагоре.

Студентските кредити във Великобритания се отпускат директно на университета, като могат да покриват изцяло или частично таксите на младите хора. За тях се кандидатства веднага, след като бъдеш приет в университета, като парите се отпускат не от банки, а от компания, която е предназначена специално за студентско кредитиране при много ниски лихви. Сумите започват да се изплащат едва след като вече завършилият млад човек достигне определен доход. Той е различен в зависимост от страната, в която работиш - за България например трябва да стигнеш до заплата от 1200 лева на месец, за да започнеш да връщаш заема, който Великобритания ти е отпуснала. Много важно е да се знае също, че високите такси са само в английските университети, докато Шотландия продължава да обучава българи срещу суми под 3000 паунда. При това младите хора получават и помощи от правителството, които на практика ги облекчават от заплащането на тези такси. Именно заради това обаче в последните години тези висши училища станаха все по-търсени и поради това вече имат много високи изисквания към бъдещите си кандидати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай