80 000 деца си вдигнаха успеха с пари от Брюксел

80 000 деца си вдигнаха успеха с пари от Брюксел | StandartNews.com

Близо 80 000 деца си вдигнаха успеха само благодарение на проект "Твоят час", който е част от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Хлапетата са го били закъсали най-много по български език, математика и чужди езици. Става дума както за първолаци, така и за седмокласници, на които е предстояло да се явят на изпитите си за гимназия и са изкарали тройка или четворка, вместо слаба оценка. Някои от децата дори са успели да повишат успеха си с три единици - от три на шест.

До миналата година тези средства се покриваха само с държавни пари, тъй като Еврокомисията замрази средствата ни по отдавна очакваната оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Парите бяха спрени по две от общо трите приоритетни оси - свързаната с образование и с интегриране на малцинствата. Затова и вече цяла година страната ни плащаше допълнителни стотинки за ножички, моливчета и боички, а учителите получаваха възнагражденията си по проекта с по три месеца закъснение. От догодина идеята е проектът да претърпи пълна промяна - парите за допълнителни обучения ще се дават от Европа, но

кръжоците на децата ще се заплащат от държавния бюджет

Въпреки че Европа размрази средствата по европроекти, става ясно, че част от тях ще бъдат намалени. Спира се например проектът "Студентски практики", чрез който много от младите хора успяваха да се запознаят с бъдещата си професия и дори да си намерят работа. Тепърва и това ще се извършва само със средства на националния бюджет.

Най-тежка е ситуацията със средствата, които би трябвало да постъпят в страната ни по така наречената първа ос на проекта - тоест парите за наука. В момента вече текат съдебни битки за най-високите суми, които страната ни е получавала в тази сфера. С тях страната ни трябваше да създаде 4 центъра за върхови постижения, тоест такива, които ще изведат България на световно ниво в сферата на фундаменталната наука, и 8 центъра за компетентности, които ще търсят връзки за своите постижения с бизнеса. Оказва се, че и в двете области кипят битки, тъй като парите още не са преведени от държавата и учените не могат да започнат работа. "Все още работим с наши средства, защото не са ни преведени нужните пари", разказа пред "Стандарт" ръководителят на един от спечелилите консорциуми проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет. Тяхната задача е да изследват както минералните води в столицата, така и да дигитализират културно-историческото наследство.

Положението с парите за наука се усложнява и от това, че част от учените, участвали в конкурсите за върхови постижения, обжалват загубата си. Идеята на тези конкурси е

учените ни да влязат в топ 10 на най-добрите

но вместо това в областта здраве няма нито един одобрен кандидат. Участниците в този конкурс са четири консорциума и всички са подали жалби в съда, разказа пред "Стандарт" проф. Лъчезар Аврамов от БАН, чийто проект не е бил одобрен. Задачата на колектива, който ръководи той, е била да направи връзка между биофотониката и нанотехнологиите, така че в крайна сметка да се премине не към масова, а към специализирана медицина. Още един участник кандидатства с проект, който превръща медицината в персонална за всеки гражданин, а Пловдивският университет участва с разработване на технологии за здравословни храни. Четвъртият кандидат е бил този, за който предварително са създадени предпоставки да спечели, но по думите на проф. Аврамов, ръководството на МОН решава, че групата няма да спечели конкурса. Причината е, че той е бил обявен специално за конкретни хора по време на краткото министерстване на Меглена Кунева, а настоящият просветен министър е предпочел да се дистанцира от подобно решение, обяснява ученият. "Самите изисквания на тази оперативна програма не са научни, а лобистки. Преблемът е, че от това ще изгубим пари", обяснява Аврамов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай