5 SOS реформи за Алма матер

5 SOS реформи за Алма матер | StandartNews.com

Мениджър за финансите и бонуси за добрите преподаватели обеща проф. Анастас Герджиков

На изборите за ректор на Софийския университет обществото винаги гледа по-различно, отколкото в останалите ни висши училища. Докато при тях това са избори просто на университетски ръководител, спрямо Алма матер очакванията са този избор да породи визия как ще се промени лицето на висшето ни образование - не само у нас, а и в чужбина. Защото Софийският университет е единственото ни висше училище със сравнително челни места в международните класации и с 21 първи места в българската рейтингова система. И въпреки че финансирането и при него е "на калпак", както при всички останали наши университети, към СУ обикновено има свръхочаквания - защо е в първите 750, а не в първите 500 например? При избирането на проф. Анастас Герджиков начело на СУ във вторник, досегашният ректор проф. Иван Илчев му връчи символично ключа от университета с пожеланието да отключи Алма матер към света. Остава да видим дали това действително ще се случи. Пред Общото събрание проф. Герджиков отбеляза 5 ключови приоритета, които е готов да отчете още в средата на мандата си.

На новия ректор проф. Анастас Герджиков донякъде се гледаше като на представител на статуквото. В неговата програма обаче има заложени реформи, които действително могат да променят лицето на университета. А вероятно и неговата същност.

Един от най-спорните въпроси за Алма матер напоследък е как се харчат макар и малкото пари, които той има. И как да бъде направено така, че те да станат повече. В отчета, представен от досегашния ректор проф. Иван Илчев, бе посочено, че държавната субсидия, отпускана от хазната, не покрива напълно дори и заплатите в Алма матер. В същото време проф. Герджиков обеща пред Общото събрание на СУ, че ако успее да изпълни мерките, заложени в програмата му, се надява да осигури на СУ 5 милиона лева повече към бюджета за всяка следваща година. Част от парите вероятно ще дойдат по линия на промененото финансиране от държавата, която ще увеличи парите, давани на университетите на базата на качеството. Тъй като Алма матер е с първи места в почти всички направления, в които обучава, това би трябвало да осигури увеличение на държавната субсидия. От друга страна, Герджиков е заложил в програмата си и на въвеждането на повече програми на чужди езици, включително и електронни и дистанционни, като се надява това да привлече допълнително чужди студенти и да увеличи приходите от техните такси. Според него вече има направления, към които от чужбина е показан траен интерес, и там могат да бъдат предлагани такива програми.

Герджиков е обещал и пълен преглед на финансовата политика на университета, както и одит на финансите, който може да бъде възложен и на външна фирма.

Има ли нужда от мениджър?

Много важен е и въпросът за това как се вземат финансовите решения за бъдещето на университета. И кой ги взема. Логично е ректорът да не бъде специалист по всичко, но според закона под всички финансови документи трябва да стои неговият подпис. От доста време се поставя въпросът за разделяне на академичното от финансовото ръководство на висшите училища, при това на законодателно равнище. На това разделение много залага и проф. Герджиков. Според него трябва да има такъв специалист - независимо дали финансист, икономист или юрист, който да дава препоръките за управлението на парите и имотите на университета. Герджиков смята, че един от начините това да се случи, дори и без промени в закона, е Академическият съвет да делегира на този мениджър по-високи правомощия. Освен това Софийският университет ще стане инициатор и на дискусия за подобни промени в закона. Тази идея се подкрепя и от заместник-министъра на образованието проф. Николай Денков, също кадър на Алма матер, така че е твърде възможно подобни промени наистина да се случат.

Бонуси за качество и за професорите

Герджиков обеща също увеличение на заплатите на преподавателите. Съгласно отчета на проф. Иван Илчев по време на неговите два мандата доходите на преподавателите са се увеличили с около 90%, но въпреки това и сега професорската заплата не достига 1000 лева, а тази на старши асистент е 573 лева. "Не всички от нас преподават в други университети, но всеки от нас е работил и нещо друго, за да може да се издържа", каза проф. Герджиков по време на Общото събрание. Според него това е лош вариант, защото по този начин преподавателите се разконцентрират от основната си дейност. Той обаче предлага и вариант, при който парите се диференцират според качеството не само на държавно ниво, а и вътре в университета. По този начин преподавателите ще получават повече пари за качество - както в научните им изследвания, така и за обучение на студентите. Герджиков заяви готовност да разхлаби примката и по отношение на факултетите, които носят повече пари, но сега техните постъпления отиват в общата каса на университета на принципа на солидарността. Новият ректор предлага да се даде възможност, след отчисляване на определени суми, другата част от парите да остава в самия факултет и да се харчи за неговите нужди.

Бедняк-милионер, или какво ще стане с имотите?

Имотите са другата болна тема на университета, тъй като от години се говори, че те се управляват лошо. "Част от тях са неизползваеми. Те изискват огромен ремонт или са на неподходящо място в провинцията. А други, които са използваеми, в сегашната икономическа ситуация не могат да си намерят наематели, така че пустеят. Като теглим чертата, накрая имотите са на загуба, а не на печалба", заяви неотдавна пред "Стандарт" проф. Герджиков. И уточни, че има предвид главно загубите, които се генерират от плащането на такса смет и данък сгради. "Като се понатрупат, те довеждат до това университетът да не може да кандидатства, да речем, по европейските фондове или за обществени поръчки, тъй като дължи данъци на държавата или общината. Това трябва да спре незабавно", допълни той. Една от идеите му е имоти, дарени от държавата, които само трупат загуба на университета, да й бъдат върнати обратно. По тези въпроси обаче трябва да се произнесе и новият мениджър, който ще намери място в екипа на проф. Герджиков.

Собствени програми за студентите

Едно от най-важните неща, които могат да бъдат променени, са свързани с качеството на образованието и научната дейност. Герджиков предвижда студентите да получат възможност да изграждат собствени "пътеки", или учебни планове по свой вкус и желание. "Имам идеи за това как кредитната система може да заработи реално, защото тя е факт от 10-15 г., а съществува формално в университетите. Имам идеи как учебният план да стане наистина начин студентът сам да формира необходимите за него знания и умения, да избира дисциплините", заявява той.

Герджиков обеща също да електронизира оборота от документи, така че да се намали бумащината, в която сега тъне университетът. Ще бъде създадена и електронна система, чрез която да се следи как се харчат парите и деканите във всеки един момент да знаят дали са в преразход.

"Вратата ми е отворена. Давайте идеи, защото 400 души с идеи е по-добре, отколкото 50", заяви проф. Герджиков след избирането си. Той отговори на още една хвърлена ръкавица - да има своеобразен "програмен мандат" от две години, след което да отчете постигнатото по всички приоритети, които е начертал. Ако те действително бъдат постигнати, твърде е възможно след две години лицето на Алма матер да бъде различно. Дори и ако отново не е в първите 500.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай