Журналисти блокираха берлински хотел заради Ходорковски

Журналисти блокираха берлински хотел заради Ходорковски | StandartNews.com

Берлин. Журналисти окупираха престижния берлински хотел "Адлон" в центъра на столицата, съобщиха руски медии. Там е отседнал Михаил Ходорковски, който вчера бе пуснат на свобода.

Той избра Германия за дестинация след преговори между Путин и бившия германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер. Министърът вчера лично е посрещнал руския нефтен олигарх на берлинското летище. Засега няма потвърдена информация за плановете на Ходорковски. Очаква се, че в Берлин днес ще пристигне семейството му.

Германски политолози са на мнение, че решението за помилване на Ходорковски вероятно ще смекчи тона на европейските политици към Москва. Освобождаването на Ходорковски и обявената в Русия амнистия бяха приветствани от комисаря по външната политика и сигурността на Евросъюза Катрин Аштън, както и от американският президент Барак Обама.

Говорителят на олигарха Олга Писпанен информира, че олигархът се е срещнал с големия си син Павел в Берлин. "Големият син на Михаил Борисович, Павел, вече е при татко си. Двамата сега са заедно в Берлин", заяви Писпанен. След като се срещне със семейството си, Ходорковски вероятно ще се отправи към Швейцария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай