Йотова защити българските банки в Европарламента

Йотова защити българските банки в Европарламента | StandartNews.com

Страсбург. Българският евродепутат Илияна Йотова отговори на изказването на холандския си колега Ауке Зийлстра, че в България банките са сериозна част от организираната престъпност. "Абсолютно е недопустимо да се хвърлят по този начин обвинения към българските банки. Не така се борим с престъпността - така се създава престъпност", каза Йотова. Изказването на Зийлстра прозвуча по време на дебата на Европейския парламент, посветен на финалния доклад на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM) към Европейския парламент, съобщиха от офиса на българския евродепутат.

Като заместник-председател на Комисията Илияна Йотова изрази позицията, че организираната престъпност, корупцията и прането на пари струват стотици милиарди евро на Европейския съюз, а европейските граждани са най-големите губещи от данъчните измами и укриването на данъци. "Очакваме час по-скоро предложенията на Комисията за обща политика срещу „данъчния рай", за което призова и Съветът преди няколко месеца", отбеляза евродепутатът. "Наясно сме също така, че офшорните зони се ползват с протекциите на високопоставени политици в ДЧ, които нерядко са свързани или ползват услугите им", добави Йотова.

Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари бе създадена през март 2012 г. с цел проучване и анализ на проявленията на престъпността, както и изработването на цялостен и структуриран план за борба на европейско равнище. Със създаването на CRIM Европейският парламент включи сред приоритетите си нелеката битка срещу организираната престъпност, мафията и престъпните системи е ЕС, които представляват конкретна заплаха за сигурността и свободата на европейските граждани. Над 18 месеца Комисията събира на една маса различните институции, международните и европейските организации, организира проучвания, изслушвания и срещи с разследващите и съдебни национални органи, за да може да изготви единна система, насочена към ефикасна борба срещу прeстъпните системи и свързаните с тях дейности като корупцията и изпирането на пари. Финалният доклад, чието гласуване ще бъде днес, изразява единството на политическите групи, че организираната престъпност е сериозен бич за Европейския съюз и за нелеката битка с него е нужна единна европейска система и комплексен подход.

По време на дебата в Страсбург еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом изрази подкрепа за финалния доклад на Специалната комисия и изказа своето задоволство от добре свършената работа. Комисията подкрепя създаването на Европейска прокуратура и приветства предвидените мерки в доклада против трафика на хора и кибер-престъпността. Малстрьом отбеляза още, че проблемът е не толкова в липсата на законодателство, колкото в липсата на анти-корупционното му прилагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай