ВВС: Гответе се с жилища за българите

ВВС: Гответе се с жилища за българите | StandartNews.com

Лондон. Министрите трябва да предприемат мерки, за да съдействат на обществените служби във Великобритания да се справят с приток на имигранти от България и Румъния. Това смята британският Институт за изследвания на публичната политика (ИИПП), цитиран от Би Би Си.

През последния месец правителството затегна правилата за кандидатстване за социални помощи от граждани на ЕС заради растящите тревоги от евентуален приток на българи и румънци след падането на ограниченията на трудовия пазар на 1 януари догодина, напомня Би Би Си. Но според ИИПП тези действия са предприети в атмосфера на паника и всяване на страх и до голяма степен са символични.

Вместо това ИИПП смята, че властите трябва да са готови за растящо търсене на жилища, а полицията - да се справя с прояви на антисоциално поведение на хора, които не познават британските закони и обичаи. Експертите от ИИПП освен това препоръчват да се осигурят повече преводачи в училищата и здравните заведения. "Гардиън" пък призовава за повече факти вместо опасения за миграцията в ЕС. Доклад на водещ британски институт от своя страна предупреди, че обещанията на британското правителство да забави имиграционния поток към страната може да доведе до свиване с 11% на икономиката до 2060г. Това означава, че в следващите десетилетия властите ще трябва да намерят допълнителни средства, за да финансират растящите публични разходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай