Втора седмица на стачни действия в Гърция

Втора седмица на стачни действия в Гърция | StandartNews.com

Атина. В Гърция продължават и тази седмица стачните действия в публичния сектор, в образованието, общинската администрация и осигурителните фондове срещу планираните масови съкращения и прехвърляне на служители от държавния сектор, изисквани от международните кредитори на страната, предаде Катемерини.

48-часова стачка започнаха преподавателите от средните училища в понеделник, служителите в осигурителните фондове и общинската администрация. Федерацията на държавните служители АДЕДИ също е обявила 48-часова стачка, в която ще участват и учителите.

За три часа от 10 до 13 ч. ще спрат работа и журналистите. В протеста ще се включат данъчните инспектори и пилотите. В нова петдневна стачка излизат и работещите в университетите.

Протестите идват след договореност на правителството с международните кредитори в "схема за мобилност" да бъдат включени до края на септември 12 500 държавни служители, а до края на годината - общо 25 000. В продължение на осем месеца те ще получават 75% от заплатите си, а ако не бъдат прехвърлени на друга работа, ще бъдат уволнени.

Предстоящите съкращения на държавни служители са доста болезнена тема в Гърция, където безработицата вече достигна рекордните 28%. Сред младите хора положението е още по-тревожно - 58.8% от гърците на възраст от 15 до 24 години са безработни. Броят на работещите в момента е около 3.6 милиона, а нетрудоспособните са над 1.4 милиона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай