Петък,

Великобритания напуска ЕС, ако няма реформи

От: Failed to load user -
2794
Великобритания напуска ЕС, ако няма реформи
A
A
A

Лондон. Джордж Озбърн, финансов министър на Великобритания, предупреди партньорите от Европейския съюз, че страната ще напусне организацията, ако не започнат широкомащабни икономически и политически реформи.

В реч на конференция, организирана от прореформаторския мозъчен тръст "Отворена Европа" и групата "Ново начало" от консервативни депутати, Джордж Озбърн заяви, че пред Европа стои прост избор - реформа или упадък, съобщава вестник Гардиън.

Коментарите на финансовия министър идват след като 95 депутати от Консервативната партия подписаха писмо, в което призовават за промяна на основните принципи на Европейския съюз. Според Озбърн най-големият икономически риск за Европа идва не от тези, които искат реформа и предоговаряне на условията за членство, а от липсата на реформи и предоговаряне.

Министърът на финансите се аргументира с факта, че Европа страда от икономическа липса на конкурентност и европейската икономика буксува през последните пет години докато Индия и Китай бележат икономически ръст в рамките на 40-50 процента. Озбърн заяви още, че Великобритания не може да приеме Европейския съюз, доминиран от страни, въвели еврото като обща валута, и които го налагат за сметка на останалите страни-членки. Ако ЕС се превърне в политически придатък на еврото, на Великобритания ще й бъде трудно да продължи да бъде член на организацията, смята британският министър на финансите.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички