Великобритания напуска ЕС, ако няма реформи

Великобритания напуска ЕС, ако няма реформи | StandartNews.com

Лондон. Джордж Озбърн, финансов министър на Великобритания, предупреди партньорите от Европейския съюз, че страната ще напусне организацията, ако не започнат широкомащабни икономически и политически реформи.

В реч на конференция, организирана от прореформаторския мозъчен тръст "Отворена Европа" и групата "Ново начало" от консервативни депутати, Джордж Озбърн заяви, че пред Европа стои прост избор - реформа или упадък, съобщава вестник Гардиън.

Коментарите на финансовия министър идват след като 95 депутати от Консервативната партия подписаха писмо, в което призовават за промяна на основните принципи на Европейския съюз. Според Озбърн най-големият икономически риск за Европа идва не от тези, които искат реформа и предоговаряне на условията за членство, а от липсата на реформи и предоговаряне.

Министърът на финансите се аргументира с факта, че Европа страда от икономическа липса на конкурентност и европейската икономика буксува през последните пет години докато Индия и Китай бележат икономически ръст в рамките на 40-50 процента. Озбърн заяви още, че Великобритания не може да приеме Европейския съюз, доминиран от страни, въвели еврото като обща валута, и които го налагат за сметка на останалите страни-членки. Ако ЕС се превърне в политически придатък на еврото, на Великобритания ще й бъде трудно да продължи да бъде член на организацията, смята британският министър на финансите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай