Възобновяват преговорите за влизане на Турция в ЕС

Възобновяват преговорите за влизане на Турция в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Европейският съюз ще отвори нова преговорна глава за присъединяване през следващия месец, стана ясно след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси. Министрите решиха преговорите за присъединяване на Турция да бъдат възобновени на 5 ноември.

Страните членки се споразумяха принципно за възстановяването на процеса през юни тази година, за да наградят усилията на южната ни съседка в мерките за присъединяване. Тогава обаче избухнаха гражданските протести в парка Гези, които се разпростряха из цялата страна, бяха жестоко потушени от властите и едва не предизвикаха гражданска война. Затова плановете бяха отложени.

В доклада си за напредъка на Турция, публикуван миналата седмица, Европейската комисия настоя страната да развие истинска включваща демокрация, която да обхване всички части на обществото. Бяха подчертани и важните стъпки, които юната съседка направи успешно в последната година, особено приемането на нов пакет за съдебна реформа и започването на мирен процес за прекратяване на тероризма и насилието в югоизточната част на страната. В доклада си Комисията настоя още преговорите за присъединяване да получат нов стимул и отварянето на глава 22 ("Регионална политика") след повече от три години застой, което Брюксел определи като важна стъпка.

"Поздравления на турските ни приятели: нова глава в преговорите за присъединяването към ЕС ще бъде отворена след три години пауза. Време е за наваксване!", написа в Туитър Линас Линкевичус, външен министър на Литва, която в момента държи ротационното председателство на Съвета на ЕС.

"Поздравявам потвърждението за отварянето на нова глава на 5 ноември. Преговорите трябва да запазят импулса, надявам се повече глави да последват", гласи статусът на еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

Преговорите за членство на Турция в ЕС започнаха през октомври 2005 г. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай