В Полша и Румъния храната е по-евтина от нашата

В Полша и Румъния храната е по-евтина от нашата | StandartNews.com

Брюксел. Храната в България е по-скъпа отколкото в Полша и Румъния, сочат данните на Евростат. У нас най-евтини са само хлябът и алкохолът. Проследявайки цената на стандартна потребителска кошница с храни и напитки, Евростат посочва, че през 2012 г. най-ниски са били цените на храните и напитките в Полша.

Там основните продукти са стрували 61% от средното ниво за ЕС. Румъния е втора по ниски цени с равнище от 67%, следвана плътно от България, която е на трето място по евтини храни и напитки с цени, възлизащи на 68% от средното равнище за Европа. Дания е страната с най-скъпи храни и безалкохолни напитки, показват данните на Евростат за 2012 г. Там кошницата основни продукти е струвала 143% от средното ниво за всичките 27 страни от ЕС. По-високи от средното са и цените в Швеция (124%), Австрия (120%), Финландия (119%) и Ирландия (118%).

Най-евтин е хлябът в България, като цената на насъщния тук е 57% от средната за Европа. Страната ни е на първо място и по евтин алкохол в ЕС. Данните показват, че цените тук са 67% от средноевропейските. Най-скъпи са алкохолните напитки във Финландия, където цената им е 175% от средната за Европа. Във Великобритания алкохолните напитки струват 143% от средното за ЕС ниво. България е в челната тройка и по ниски цени на цигарите. Преди нас са само Унгария, където цените са 52% от средните за Европа и Литва, където цените са 55% от средните. Според Евростат у нас цигарите струват 57% от средната цена за ЕС. Най-скъп е тютюнът в Ирландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай