Уволнен е шефът на най-голямата банка в Кипър

Уволнен е шефът на най-голямата банка в Кипър | StandartNews.com

Никозия. Янис Кипри, главният изпълнителен директор на най-голямата банка в Кипър, е бил уволнен с решение на Централната банка, съобщиха местни медии, цитирани от Би Би Си. Според  Cyprus News Agency решението е на управителя на Централната банка Паникос Димитриадис, който също е подложен на уличен натиск да подаде оставка заради начина, по който действа в банковата криза.

Настояването да бъде отстранен Кипри от Bank of Cyprus идвало от кредиторите по помощния план за стабилизиране на банковата система.

Bank of Cyprus трябва да бъде преструктурирана и слята с "добрата" част от втората по големина банка Popular Bank of Cyprus (Laiki Bank), а "лошата" й част ще бъде закрита. Централният банкер Димитриадис подхвърли, че вероятно и най-голямата банка трябва да бъде ликвидирана като Laiki Bank, което предизвика улични протести и призиви да подаде оставка.

Председателят на управителният съвет на Bank of Cyprus Андреас Артемис подаде оставка във вторник, но късно вечерта бордът на директорите отказа да я приеме. Тя ще влезе в сила след една седмица, ако не бъде оттеглена. Във вторник Централната банка назначи Динос Христофидис за специален служебен администратор на Bank of Cyprus. Той е известен в страната бизнесмен с дълъг опит в одитирането и консултирането на големи местни и международни компании.

Специалисти по управление на дългове коментират пред "Ню Йорк таймс", че предвидените мерки за оздравяване на Bank of Cyprus няма да свършат работа заради очакваното рязко влошаване на кипърската икономика.
"Ако не сте прекалено консервативен в оценката си за активите на Bank of Cyprus, то най-вероятно тя ще изпадне в несъстоятелност до 12 месеца", казва Адам Лерик от American Enterprise Institute във Вашингтон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай