Управляващите в Португалия загубиха на местните избори

Управляващите в Португалия загубиха на местните избори | StandartNews.com

Лисабон. Премиерът на Португалия Педро Пасуш Коелю призна, че оглавяваната от него Социалдемократическа партия претърпя поражение на местните избори, които се проведоха в неделя, предаде АФП.

"Имахме за цел да запазим мнозинството си в градските съвети, но това не се случи", заяви премиерът и поздрави своя опонент от социалистите. Експертите свързват поражението на консерваторите с недоволството на жителите от политиката за строги бюджетни икономии, която правителството е длъжно да реализира, за да получи финансовата помощ от европейските партньори.

Социалдемократическата партия (СДП) загуби властта в три големи града: Порто, Синтра и Вила Нова де Гая. Партията изостана и в Лисабон – крепост на Португалската социалистическата партия (ПСП). Досегашният кмет на социалистите в Лисабон Антонио Кошта беше преизбран за трети мандат с голямо мнозинство (51-55% от гласовете), пред кандидата на управляващата коалиция Фернандо Сеара (21-24%), според първите сондажи оповестени от обществената телевизия RTP.

В Порто, най-големия град в северната част на страната, независимият кандидат Руи Морейра направи изненада, като спечели срещу Луис Филипе Менезес, кандидат на социалдемократите, с 36-40 % срещу 22-25 % .

"Ясно е, че това е голяма загуба за СДП" каза Луиш Маркеш Мендеш, бивш водач на управляващата партия, който сега е политически коментатор.

"Независимо дали е дясно или ляво", португалското правителство ще бъде наказано заради приложението на мерките за строги икономии, предписани от тройката кредиторите, преди това бе коментирал пред АФП политическият анализатор Антонио Пинто Кошта.

Изборите се проведоха пред очите на тройката (Европейския съюз, Международния валутен фонд, Европейската централна банка) в Лисабон за преразглеждане на плана за помощ от 78 милиарда евро, ползвана от страната от 2011 г. насам.

Непопулярният Коелю заяви многократно, че няма да подаде оставка, независимо от изборните резултати. Той все пак призна в неделя, че "винаги има национален прочит на общинските избори".

СДП също изгуби и град Синтра, най-голямата община в покрайнините на Лисабон, където кандидатът на социалистите Базилио Хорта и независимият Марко Алмейда си дишат във врата. Правителственият кандидат Педро Пинто събра там едва между 13 и 16 % от гласовете.

Много португалци избраха да не участват или да пуснат празна бюлетина. "Те са винаги едни и същи хора, които правят една и съща политика", каза примирено Клаудия Мадруга, млада и безработна лисабонка. Тя гласува с празна бюлетина.

Други избиратели избраха да гласуват за лявата опозиция. Това направи Алда Камара, преподавател по икономика. "Пасош Коелю е марионетка на Ангела Меркел. Те правят пари на гърба на децата, има класове в Португалия, които нямат учител", уверява тя.

9,5 милиона избиратели бяха призовани да гласуват за свои представители в 308 общини. При последните местни избори през 2009 г., избирателната активност бе 41% .

Мерките за строги икономии, приети от властите в Португалия в замяна на международна помощ, са остро оспорвани от населението.

"Ние трябва да накажем партиите (подкрепящи) тройката", поиска Касимиро Менезес, председател на Националната конфедерация на пенсионерите, въстанал срещу последните съкращения на пенсиите с 10%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай