Унгария одобри закупуването на два руски реактора

Унгария одобри закупуването на два руски реактора | StandartNews.com

Будапеща. Парламентът на Унгария одобри в четвърък споразумението с Русия за изграждането на два реактора в АЕЦ Пакш, предаде АП.

Русия ще предостави на Унгария заем до 10 милиарда евро, равняващ се на около 80 на сто от разходите за строителство.

Сделката получи зелена светлина от депутатите от управляващата партия ФИДЕС и крайнодясната опозиционна партия Йоббик. Повечето леви депутати гласуваха против при вот 256-29.

Правителството твърди, че разширяването на АЕЦ Пакш, която осигурява около 40 процента от електроенергията в Унгария, ще намали енергийната зависимост на страната от чуждестранните източници.

В същото време обаче се засилва дългосрочното влияние на Русия по енергийните въпроси, като се има предвид че Унгария вече получава по-голямата част от природния газ и петрола си от Русия, отбелязва АП.

Близо 3000 души се отзоваха на призива на унгарската лявоцентристка опозиция за масов протест в неделя в Будапеща срещу споразумението, изненадващо сключено между правителството на консерватора Виктор Орбан и Русия за разширяване на АЕЦ Пакш.

Междувременно, два месеца преди парламентарните избори, парламентът одобри и трета вълна на понижение на цените на енергията, за което настоя премиерът Орбан, превърнал този въпрос в централна тема на кампанията си, предаде агенция Франс прес.

Цената на газа ще бъде понижена от 1 април с 6.5 на сто, цената на електричеството ще спадне с 5.7 на сто от 1 септември, а на централното отопление - с 3.3 на сто от 1 октомври, според закона, одобрен от парламента.

През 2013 година правителството вече наложи на разпределителните дружества първото понижение на цените на енергията от 10 на сто от 1 януари. Последва второ намаление от 10 на сто, което влезе в сила от 1 ноември.

В реч в парламента в понеделник Орбан заяви, че 2014 г. ще бъде година на "битката за намаляване на цените" на отоплението и електричеството.

Унгарският лидер обеща да защитава тези понижения и унгарските семейства от "нападките, идващи от многонационалните от Брюксел, от банките и бюрократите", споменавайки за заплаха от процедура за нарушаване на правилата от Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай