Три месеца без помощи на Острова

Три месеца без помощи на Острова | StandartNews.com

Лондон. Лондон спира кранчето за безработни имигранти от ЕС. Пристигащите във Великобритания няма да имат право на социални помощи първите три месеца. Това е една от мерките, които обяви премиерът Дейвид Камерън. Ограничението е в отговор на опасенията на британците за очакван наплив на имигранти през 2014 г. От януари Великобритания отваря трудовия пазар за българи и румънци. Те ще могат да взимат обезщетение за безработица, след като изтече срокът от три месеца, но не безкрайно. Помощ при търсене на работа (JSA) ще може да се иска за повече от максималните шест месеца само ако безработните докажат, че имат реални перспективи да бъдат назначени. Новите имигранти няма да имат право да получават помощи за жилище веднага. Камерън не уточни за какъв срок ще важи забраната. Чужденци от ЕС няма да имат право да искат настаняване в общински жилища. Ще бъдат затегнати и изискванията за получаване на други помощи, като например за социално слаби.

Европейците, отишли във Великобритания да просят или живеят по улиците, пък ще бъдат връщани в родината си. След депортирането ще получат забрана от 12 месеца да се връщат на Острова. Наказания ще има и за работодателите, които подбиват заплатите, като наемат евтина работна ръка от България и Румъния. Компаниите, които плащат на служителите си под минималната заплата, ще бъдат заплашени от глоби до 20 000 лири - над четири пъти повече от сега. В статия за "Файненшъл таймс" Камерън изтъкна, че Европа трябва да се реформира, за да върне доверието на гражданите си. "Време е за ново устройство, което признава свободното движение като централен принцип на ЕС, но то не може да бъде напълно безусловно", смята той. И посочва, че Великобритания не е единствената страна, която смята, че свободното движение трябва да е регулирано. "Вътрешните министри на Австрия, Германия и Холандия също са казвали това на ЕК", мотивира се британският премиер. Позицията на Камерън предизвика остра реакция от Брюксел. Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор предупреди, че британският премиер създава "истерия". Еврокомисарката по правосъдието Вивиан Рединг също посочи, че Великобритания е била голям застъпник на разширяването и има възможност да внесе промени за в бъдеще, но правото на свободно движение не подлежи на предоговаряне.

Лидерът на Партията на независимостта Найджъл Фараж, който се бори за излизането на Великобритания от ЕС, пък определи мерките като "много щедри" и поиска още по-строги ограничения. "Няма дискриминация. Предложенията са за всички европейци, не само за българи. И са същите правила, прилагани в други държави". Това пък написа в профила си в Туитър британският посланик Джон Алън по повод мерките, обявени от Дейвид Камерън.

Според международни експерти ограниченията ще ударят основно ромите, но няма да засегнат хората, които имат желание и квалификация да работят на Острова.

10 000 заминават на година

Потокът от български емигранти за Обединеното кралство през 2014 г. няма да е по-голям от този през последните две-три години. Не повече от 8000-10 000 души годишно ще тръгнат, за да търсят работа там, прогнозира нашето външно министерство. "Рискът големи групи от български емигранти да застрашат европейските трудови пазари е минимален", заяви за "Стандарт" министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.
Държави, които отвориха напълно трудовите си пазари като Гърция, Испания и Италия, не са подали данни, че притокът на български работници в тях се е отразил по някакъв начин негативно.

Не сме заплаха
Хасан Адемов, социален министър

"Прилагането на ограничителни мерки само за българи и румънци е дискриминация. Подобен подход е неприемлив за нас и накърнява достойнството ни. България е равноправен член на ЕС и не бива на българите да се гледа като на заплаха за европейските трудови пазари и социални системи."

Париж с бърза писта за 150 длъжности

Австрия. Иска се разрешение за работа след провеждане на пазарен тест за 67 професии, за които има недостиг на местна работна ръка Германия. Разрешение за работа за работници със средно професионално образование, но не се правят пазарни тестове.
Белгия. Иска се разрешение за работа, но без да се правят пазарни тестове за дефицитни професии, например шофьори, градинари, зидари, касиери.
Франция. Разрешение за работа, но има опростена процедура за получаването му за 150 длъжности.
Люксембург. Иска се разрешение за работа, но процедурата е опростена за сектори като селско стопанство, хотелиерство, кетъринг, финанси.

Дават работа срещу сертификат за английски

Намирането на работа във Великобритания ще стане по-трудно заради повишените изисквания, които ще наложат местните работодатели. По този начин Лондон ще се опита да намали емигрантския поток от Румъния и България от 1 януари. "Затягат се изискванията за кандидатстване", предупреди Даниела Иванова, собственик на агенция, която намира работа на българи във Великобритания като гледачи на деца и възрастни. От Нова година нашенци, които търсят препитание там, ще трябва да представят и сертификат за владеене на английски.

Необходими са също препоръки от предишен работодател, обикновено от последното работно място. "Във Великобритания се счита, че ако не представиш такава препоръка, предишният ти шеф не е бил доволен", посочи Иванова. Освен това всеки, който кандидатства за работа, трябва да получи т. нар. BDS чек - еквивалент на нашето свидетелство за съдимост. В него също се посочва последно работно място и ако органите преценят, може да звънят, за да получат допълнителна информация.

Близо 200 българи, най-вече жени, всяка година заминават за Острова като детегледачки или като персонал в старчески домове. За да заобиколят ограниченията за работа, те се регистрират като свободни професии, но намират работа чрез български агенции за подбор на персонал в партньорство с тамошни агенции. Заплащането за гледане на деца тръгва от 70 паунда на седмица, ако ангажиментът е по два-три часа на ден. В старчески домове стартовите заплати са 6,31 паунда на час и пълен работен ден на смени. Чрез агенции за подбор на персонал много българи си намират и работа за чистене на домове. Тук също се искат препоръки. Заплащането е около 6 паунда на час.

Студентите без ограничения

От 1 януари българските студенти влизат в категорията на тотално освободените от нужда за разрешителни за работа. Бъдещите висшисти трябва да изпълняват всички изисквания за това в какви заведения трябва да учат и за пребиваването си във Великобритания. Преди да подадат документите си, младите хора трябва да се консултират със съответните административни органи, за да не получават откази поради неперфектност на подаване на съответната молба.

Пишат 6-ици на работниците ни

Британски работодатели са доволни от българските работници, показва анкета, направена сред тях. Според проучването българите са много мотивирани и добре се представят в различните трудови категории, обясниха от нашето посолство в Лондон. Голяма част от подалите заявления за разрешително за работа нашенци го получават. Отказите са малко и са свързани с това, че квалификацията на човека не отговаря на изискванията или че не е представил всички документи.

Из форумите: А ако се пишем бежанци?

Мерките на Дейвид Камерън нагорещиха страстите във форумите. Според повечето коментатори в нета ограниченията ще ударят само ромите:
"Споко, това засяга само ромите... нашите работят!!!"
"Ако си нормален човек, който отива на нормална работа, тези "ограничения" изобщо не те засягат."
"А ако се пишем бежанци?"
"То и Острова една дестинация.... Скъпо, с гаден климат и недобри комунални условия."
"Като не искат роми, да си вземат бежанците, които ни заливат пък нас, все пак те бяха готови да водят война там..."
"Този, както е тръгнал, ще забрани на британците да пият алкохол в България, та да не пълнят чужд бюджет."
"Ето го и сценария: Англия забранява социални помощи за българи. Ромите се връщат, отказват се от българско гражданство и пак заминават да си получават помощи."

Брюксел: Ставате гадна страна

Великобритания може да си създаде имидж на "гадна страна". Това предупреди еврокомисарят по заетостта Ласло Андор по повод оповестените от британския премиер Дейвид Камерън мерки срещу имиграцията. Председателят на ЕК Жозе Барозу също подчерта, че правото на свободно движение трябва да се спазва. "Британският премиер Камерън ми се обади, за да ме информира за намеренията си по отношение на правото на свободно движение в ЕС. Използвах възможността да подчертая, че правото на свободно движение е фундаментален принцип на европейските договори и трябва да бъде спазвано", посочи Барозу в свое изявление.

Прехвърляме пенсиите си в ЕС

След дълги години на преговори европейските институции се споразумяха за пълна мобилност на пенсиите и самоосигурителните вноски. Европейците могат да прехвърлят пенсиите си в друга страна от Общността или да се приравнят с местната пенсионна система, ако имат необходимия трудов стаж и платени вноски. Това означава, че ако в България са натрупани години за пенсия, то те се признават и служат за определянето на пенсионния план в друга страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай