Тръгва силиконовото дело

300 адвокати ще работят в процеса срещу Поли имплант протез

Тръгва силиконовото дело  | StandartNews.com

Марсилия. Делото по скандала с дефектния силикон, от който пострадаха 300 000 жени, започва в сряда.

Десетгодишната измама разби почти изцяло живота на част от дамите, а мегапроцесът с близо 5000 ищци ще стартира в Марсилия срещу френската компания ПИП.

До 17 май петима ръководители на бившата френска компания Поли имплант протез (ПИП) трябва да свидетелстват за тежка измама и мошеничество. Имплантите на компания били пълни със силиконов гел, който водел до висок риск от скъсване на протезата, информира БГНЕС.

За момента не е установена връзка между дефектния гел и някои случаи на рак. Главният подсъдим по делото, създателят на ПИП Жан-Клод Мас, успя в началото на новия век да превърне своята компания в третата най-голяма в света за силиконови импланти.

Преди избухването на скандала през 2010 г. заводът на ПИП в Сейн-сюр-Мер изнасял 80% от продукцията си в над 65 страни, повечето от които от Южна Америка (Венецуела, Бразилия, Колумбия, Аржентина), над 50% от продажбите през 2009 г. Западна Европа (Испания, Великобритания, Швеция, Германия, Италия, Белгия, Холандия, Португалия, Швейцария) беше другият голям регион за износ – 27-28% от продукцията. Дефектните силиконови импланти достигнали и до Източна Европа (България, Унгария, Русия, Беларус, Полша, Чехия) с 10% от продукцията през 2009 г.

Компанията продавала също в Иран, Турция, Израел, Сирия и ОАЕ (8,1% през 2009 г.), както и в Австралия, Тайланд, Япония, Сингапур и Китай. Над 5100 ищци бяха регистрирани в края на март, от които около 4900 са французойки. Прокуратурата счита, че около 10% от тях могат да присъстват на съдебните заседания. Около 300 адвокати работят по делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай