Сирия ще доминира разговорите на Г-8

Сирия ще доминира разговорите на Г-8 | StandartNews.com

Енискилен. Сирийският конфликт се очаква доминира преговорите между лидерите на Г-8 на срещата им в Северна Ирландия.

Руският президент Владимир Путин ще се срещне с американския президент Барак Обама по време на двудневната годишна среща на върха - и двамата лидери вече предлагат военна помощ на срещуположните страни във войната.

Германия, Франция, Япония, Италия и Канада също ще бъдат представени в срещата на върха, която започва в понеделник в луксозния курорт Лох Ерн.

Британският министър-председател Дейвид Камерън, домакин на срещата на осемте най-индустриализирани държави, настояваше, че може да преодолее различията си с Путин, след като проведе предварителна среща с него в Лондон.

Русия остава твърд поддръжник на сирийския президент Башар Асад в двегодишния конфликт, при който са загинали над 94 000 души, на фона на засилващите се западни усилия да въоръжат бунтовниците.

В Лондон, Путин настоя, че Москва се е придържала към международното право при доставките на оръжия на режима на Асад и призова западните страни да направят същото.

"Ние не сме нарушавали нито едно правило и призоваваме всички наши партньори да действат по същия начин", каза Путин.

По време на общата им пресконференция, британският премиер Дейвид Камерън заяви: "Смятам, че можем да преодолеем тези различия, ако признаем, че споделяме някои основни цели: да се сложи край на конфликта, да спрем дезинтеграцията на Сирия, за да се позволи на сирийския народ да реши кой да го управлява".

 

"Реалността, обаче, е такава - Русия смята, че САЩ не са направили достатъчно, за да привлекат опозицията на масата за преговори, а западните съюзници от своя страна смятат, че Путин може да направи повече, за да спре настъплението на Асад", коментира кореспондент на Би Би Си, по повод идеята за мирна конференция в Женева следващия месец. "Има много малко доверие и не много надежда за успех."

Срещата на високо равнище се съпровожда от най-голямата операция за сигурност в Северна Ирландия, като са ангажирани над 8000 полицаи.

Тежко въоръжени полицаи в бронирани лендроувъри са разположени на чести интервали по протежение на пътищата, водещи до мястото на срещата близо до град Енискилен.

Полицията съобщи, че очакваните антиглобалистки демонстрации са били по-малки от очакваното досега.

Очаква се около 2000 дъши да се включат в протестите в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай