Седем партии влизат в чешкия парламент

Една от изненадите е влизането на партията АНО на милиардера Андрей Бабиш

Седем партии влизат в чешкия парламент | StandartNews.com

Прага. Седем партии влизат в Долната камара на чешкия парламент, стана ясно след края на предсрочните избори в страната.

По предварителни данни чешките оциалдемократите водят с близо 21,3% при обработените 80 % от бюлетините. Преброяването продължава и в този момент в Чешкия статистически институт. Активността се очертава да се задържи под 60% и по-ниска, в сравнение с предишните избори за Долната камара, предаде кореспондентът на БНР в Прага.

От общо седемте преминали 5 процентовата бариера има две чисто нови партии, които анализаторите определят като популистки. Това са АНО на милиардера Андрей Бабиш, която с 18,66% стана втора сила, и "Зора за пряка демокрация" (6,89%) на Томио Окамура, бизнесмен с японски произход.

"Резултатите не са такива, каквито очаквахме", призна лидерът на левицата Бохуслав Соботка. Той допълни, че е готов да започне преговори за коалиция с всички партии в парламента.

Очаквано, въпреки призивите на политиците, до урните дойдоха по-малко избиратели. Причината е натрупването на повече почивни дни заради националния празник 28 октомври и есенната ваканция на учениците. Все пак в някои секции в столицата Прага активността достигна 60%.

Чехите гласуваха два поредни дни на парламентарните избори, свикани извънредно след шпионския и корупционен скандал, свалил от власт правителството на Петър Нечас.

На 20 август Камарата на депутатите гласува за саморазпускането си и досрочното прекратяване на депутатските пълномощия. Президентът Милош Земан в съответствие с конституцията на страната подписа Указ за разпускане на палтата на депутатите и насрочи нови избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай