Румъния смята да приеме еврото през 2018-2019

Румъния смята да приеме еврото през 2018-2019 | StandartNews.com

Берлин. Румъния ще прекара четири или пет години за подобряване на конкурентоспособността на икономиката си преди да се присъедини към еврозоната, заяви президентът Траян Бъсеску в Берлин в петък, предаде Ройтерс.

"Несъмнено ще изпълним всички критерии от Маастрихт тази година", подчерта Бъсеску, имайки предвид условията като ниво на дълг и инфлация, които държавите членки на Европейския съюз трябва да изпълнят преди да приемат единната валута.

Той обаче отбеляза, че Румъния първо ще се фокусира върху приватизацията, за да промени профила на икономиката си, в която публичният сектор сега представлява 45%.

Бъсеску изрази съжаление, че Румъния губи квалифицирани работници, които заминават за Германия, Франция и други държави със застаряваща работна ръка, но каза, че подобни движения не могат да бъдат предотвратени.

Миналата година премиерът Виктор Понта заяви, че периодът 2018-2020 г. е реалистична цел за влизане на Румъния в еврозоната, докато през юни бе казал, че страната може да бъде готова за членство в еврозоната през 2017-2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай