Рединг разкритикува UK за ограничения "социален туризъм"

Рединг разкритикува UK за ограничения "социален туризъм" | StandartNews.com

Брюксел. Политиците да не насаждат погрешни представи за така наречения "социален туризъм" във Великобритания. С тези думи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието и основните права Вивиан Рединг остро разкритикува намеренията на британското правителство да ограничи свободното движение.

По думите й единният пазар, който британците толкова ценят, се основава на свободното движение на капитали, стоки, услуги и хора - тези четири свободи вървят заедно – или ги искаш всичките, или не искаш никоя от тях.

„Британските банки и телекомуникационни компании се възползват от свободното движение, за да се установят в други страни – включително в България и Румъния. В България има цели британски селища, където британците са си купили имоти и ходят на почивка", посочи Вивиан Рединг, като добави, че Великобритания е 4-ия най-голям износител на свои граждани към другите европейски страни. „Как може тази страна винаги да се застъпва за разширяването, а когато то е факт, да не е доволна от това", попита Рединг.

„Свободното движение не подлежи на преговори, докато дадена страна е член на Европейски съюз и част от единния пазар", категорична бе тя.

Рединг обърна внимание, че няма европейска директива, която да задължи дадена страна да дава социални помощи на хора, които не работят – и призова правителствата, които вдигат шум по темата, да си подредят къщата. По думите й има много неща, които те могат да направят, за да няма злоупотреби със социалните им системи – а политиците трябва да слязат на земята и да не изпращат към гражданите си послания, които създават погрешни представи.

По рано днес Дейвид Камерън обяви, че мигрантите в ЕС няма да могат да кандидатстват за помощи за неопределено време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай