Рахой пред парламента заради корупционен скандал

Рахой пред парламента заради корупционен скандал | StandartNews.com

Мадрид. Испанският премиер Мариано Рахой се яви пред парламента в четвъртък, за да даде показания относно своето предполагаемо участие в корупционния скандал, който подронва авторитета на неговата управляваща Народна Партия, предаде Би Би Си.

Рахой отговоря на въпроси, свързани с незаконните плащания от фонд, ръководен от бившия ковчежник на партията, Луис Барсенас, срещу когото са повдигнати обвинения за данъчни измами.

Рахой заяви, че не е искал да се яви пред парламента, но разискването на корупционния скандал е "започнало да вреди на имиджа на страната". Той се съгласи на изслушването само след като беше заплашен от вот на недоверие.

Премиерът призна, че е направил грешка като "се е доверил на някой, който не е заслужавал това", визирайки Барсенас.

Рахой, както и останалите членове на Народната партия, отхвърлят твърденията, че са получавали пари от фонда.
Широко разпространеното недоволство, предизвикано от обвиненията, доведе до антиправителствени протести и призиви за оставката на премиера.

В средата на юли избухнаха сблъсъци между антиправителствени протестиращи и полицията, след като повече от 1000 души се събраха пред щабквартирата на на Народната партия, за да поискат оставката на правителството.

Луис Барсенас, бивш ковчежник на партията, който е задържан по обвинения в подкупи и укриване на данъци, заяви в съда, че е събирал милиони евро от дарения от строителни магнати и ги е разпределял на високопоставени фигури от управляващата партия, включително Рахой.

Въпреки че скандалът урони на доверието в Рахой и подкрепата на гласоподавателите за Народната партия, очаква се той да се задържи на власт, тъй като има мнозинство в парламента.

Испанската опозиционна Социалистическа партия смята, че единственото правилно и допустимо решение е премиерът Мариано Рахой да обяви оставката си, когато в четвъртък се яви пред Конгреса, за да отговори на въпросите около корупционния скандал, разтърсващ управляващата Народна партия, пише испанският вестник "Ел Паис".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай