Португалия съкращава 30 000 в администрацията

Португалия съкращава 30 000 в администрацията | StandartNews.com

Лисабон. Португалия планира да съкрати 30 000 работни места в администрацията и да увеличи възрастта за пенсиониране с една година до 66 г. в опит да отговори на условията за получаването на международна помощ.

Освен това държавните служители ще трябва да работят 40 часа седмично, вместо досегашните 35, съобщи предвижда пакетът реформи на премиера Педро Коельо. По-голямата част от мерките ще влязат в сила от следващата година година и се очаква да спестят на страната 4,8 млрд. евро. за три години, предаде Би Би Си. Планира се през тази година бюджетният дефицит да намалее до 5,5% от БВП, до 4% през 2014 г. и до 2,5% през 2015 г.

Ако това се случи, страната вече ще отговаря на изискванията на Брюксел. Плановете на Лисабон обаче се нуждаят от одобрението на Тройката – ЕС, Европейската централна банка и Международният валутен фонд

През 2011 г. Португалия получи помощ в размер на 78 млрд. евро от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Безработицата в страната е рекордно висока – близо 18%, а очакванията са, че икономиката ще отбележи рецесия за трета поредна година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай